Top 13 Animatii Batman (prima parte)

Batman este un personaj, sau un concept mai bine zis, care inseamna lucruri diferite pentru toata lumea; pentru mine, si cei de varsta mea in general, Batman este de obicei Batmanul din The Animated Series, stilul Noir Deco, episoadele scrise ca un serial politist si vocile lui Kevin Conroy si Mark Hammil sunt pentru noi Batman si Joker.


Dar personajul face 75 de ani anul asta, si in tot acest timp a vazut foarte multe incarnatii, si exista cel putin cate un Batman diferit pentru fiecare generatie.


Din punctul meu de vedere, nu exista o singura incarnatie, sau o versiune a lui Batman mai valida decat alta, Batmanul care la inceput folosea ocazional arme de foc, este la fel de valid pe cat este Batmanul lui Adam West, pe cat este Batmanul lui Frank Miller,  cel lui Tim Burton, Batmanul lui Nolan si toti ceilalti pe langa acestia.


Acestea fiind spuse trebuie sa mai fac cateva mentiuni inainte sa incepem.


Considerand ca avem de a face exclusiv cu animatii in acest top, ma voi referi la animatii ca fiind filme – in primul rand, pentru ca asta sunt ele, si in al doilea pentru a-mi usura mie munca sa nu stau sa zic 'film de animatie' de fiecare data.


Si ca sa fim clari, voi discuta despre filmele care au 'Batman' in titlu, deoarece el apare si in filmele Justice League, dar pe alea nu le iau in vedere pentru acest top.


Locul 13


Batman and Mr. Freeze – Sub Zero


Prima intrare in topul asta vine din perioada Batman: The Animated Series  din punct de vedere stilistic. Filmul are o coloana sonora foarte swing/jazzy, este foarta placuta de ascultat, din pacate scrisul si povestea in general cam lasa foarte multe de dorit.


In acest film apare si Barbara Gordon care este intr-o relatie cu Dick Grayson, din pacate dialogul dintre ei este foarte goofy si cam prea adolescentin pentru personajele lor, asa ca nu te face sa-ti pese prea mult de ei.

Povestea pe de-antregul nu merita durata de o ora a filmului, este cam la nivelul episoadelor mai putin bune din The Animated Series si asta in mare parte datorita faptului ca trateaza personajul lui Mr. Freeze foarte superficial, si nu vreau sa intru in detaliile povestii pentru ca sincer nu merita.

Despre ce merita sa vorbesc in schimb, daca tot l-am mentionat pe Mr. Freeze, este episodul din Batman: The Animated Series in care acesta apare pentru prima oara, episodul se numeste Heart of Ice si este de departe unul dintre cele mai bune episoade din intreaga serie – puteti intreba pe oricine.

In acest episod Mr.Freeze ne este prezentat impreuna cu povestea tragica din spatele sau, intreaga sa motivatie este extrem de bine ilustrata in jumatatea de ora a episodului, si din pacate filmul care-i contine numele nu are mai nimic in comun cu acel episod extraordinar desi povestile au loc in acelasi univers.

Decat sa va uitati la Sub Zero mai bine va uitati de doua ori la Heart of Ice si veti fi cu mult mai castigati.


Locul 12


Superman/Batman: Apocalypse


Acesta e un film in care villain-ul principal este Darkseid, unul dintre cei mai puternici inamici ai umanitatii din Universul DC, si-ar trebui sa fie un super film…daaaar in acelasi timp in acest film apare si verisoara lui Superman care are parte de-un montaj de mers  la cumparat haine si Krypto, cainele lui Superman….mda.


Apare Darkseid care o rapeste pe Kerra – verisoara lui Superman aka Supergirl – pentru a o face pe aceasta capetenia garzii lui personale, si ca atare Superman, Batman si Wonder Woman se duc s-o salveze. Da, Wonder Woman apare si ea in filmul asta cam la fel de mult ca ceilalti doi dar ea n-apare in titlu din motive necunoscute.

Povestea pe de-antregul e slaba, totusi luptele sunt foarte dinamic animate, foarte bine facute, beneficiaza de cateva replici haioase pe ici pe colo dar nu e un must-see pentru fanii Batman, desi el este asa cum te-ai astepta pe parcursul intregului film: Bat-pimp.


Locul 11


Batman: Mystery of the Batwoman


Un personaj mascat nou isi face aparitia din prima scena a filmului, o vedem pe misterioasa Batwoman in plina actiune deturnand un transport ilegal de arme, dar este foarte clar ca aceasta eroina nu este foarte ingrijorata de sanatatea celor care incearca s-o opreasca, Batman si Robin fiind nevoiti sa-l salveze pe soferul camionului de la o moarte sigura. De aici porneste intriga filmului, cu Batman interesat atat de a descoperi cine este Batwoman cat si pentru a-i opri pe cei care fac vanzarea de arme.


Stilul animatiei este acela din The New Batman Adventures, seria care a continuat dupa Batman: The Animated Series. Acesta la randul sau fiind imprumutat de la Superman: The Animated Series, la care au lucrat multi dintre aceiasi oameni.

Scenariul este scris cu foarte mult umor, Alfred avand multe replici amuzante, si scriitorii au incercat sa pregatesca terenul pentru un adevarat mister, prezantandu-ne trei personaje feminine care ar putea fi Batwoman, si misterul rezista pentru majoritatea filmului… daca ai sub 12 ani, dar personajele au motivatii clare, povestea in sine e solida, si este una dintre ocaziile in care-l vedem pe Batman fiind un detectiv, desi dupa cum am spus mai devreme misterul nu-i asa de misterios.


Locul 10


LEGO Batman The Movie DC Super Heroes Unite


In ciuda carnatului de titlu care il va relega la a fi numit simplu LEGO Batman, ce m-a surprins foarte placut la filmul asta a fost expresivitatea si dinamismul animatiei. In ciuda faptului ca se lucreaza cu personaje LEGO, animatorii isi iau cateva libertati cu felul in care acestea se misca pentru a le face ceva mai umane, si asta este valabil si pentru fetele lor care sunt foarte expresive desi nu m-as fi asteptat la asta.


Sunt foarte multe lucruri de placut cum ar fi faptul ca toate personajele sunt constiente ca traiesc intr-o lume formata din bucati de LEGO, si asta joaca un rol important din intriga filmului.


Antagonistii lui Batman sunt modelate dupa cei din seria Batman cu Adam West – exista chiar multe referinte la acea serie – dar toate isi gasesc foarte bine locul in lumea creata pentru acest film.


Aceasta este o lume in care in fiecare scena in care apare Superman se aude genericul filmului din '78 si soarele este mereu la apus pe fundal – de fapt se face misto de chestia cu genericul intr-o scena din film, absolut ilar.

Pe langa asta exista un sentiment de distractie cu personajele, facandu-se haz de foarte multe caracteristici ale acestora, fie ca vorbim despre nevoia lui Two-Face de a da cu banul sa decida daca face stanga sau dreapta, sau entuziasmul debordant al lui Robin.


Spre finalul filmul apare si restul Justice League-ului ca sa ii vedem si pe ei in actiune – foarte frumos – si la final exista un hook pentru un sequel, dar pana atunci, pe acesta il sugerez din toata inima.

Related Posts

Recenzie Justice League: Gods and Monsters
Suicide Squad Trailer
Noul trailer Batman v Superman: Dawn of Justice
Batman v Superman – Batman si Sulita Misterioasa
Mad Max: Fury Road
Vedeti noul Batman in actiune, precum si alte titluri de la DC post-Convergence
Batman v Superman: Dawn of Justice Official Teaser Trailer
Adaptari cinematografice ale benzilor desenate

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...