Thor: The Dark World

Acum 2 ani de zile Marvel facea prima incursiune in taramul fantastic al zeilor nordici aducand pe ecran saga intunecata a unei familii, unde tatal, regele Odin (Anthony Hopkins) isi alunga in Midgard (Pamantul) fiul natural Thor (Chris Hemsworth) dar se vede nevoit sa mizeze pe el atunci cand fiul adoptiv, necrutatorul Loki (Tom Hiddleston), se decide ca vrea sa devina rege cu orice sacrificiu.
Impunatorului zeu al ciocanului i s-a oferit mai apoi onorifica pozitie de Avenger, in cea mai impunatoare si exploziva aventura cu super-eroi facuta vreodata, iar Loki isi pastreaza carisma si obsesia shakespiriana pentru tron si conducere, ceea ce il transforma probabil in cel mai important villain cu care super-eroii din Midgard s-au confruntat vreodata.
Dar astea sunt desigur povesti pe care le stiti deja :). Thor: The Dark World continua povestea celor doua filme si in intro vom gasi un Loki intemnitat, un Odin furios, un Thor mereu pe campul de lupta pe unul din cele noua taramuri si o Jane Foster (Natalie Portman) – frumoasa astrofiziciana care se indragosteste lulea de Thor in primul film dupa un simplu sarut (si o inteleg perfect :) ), complet debusolata.
Un rau primordial mocneste insa, iar elfii intunecati in frunte cu impunatorul Malekith, se trezesc din nou la viata si cauta o sursa de putere fara limita numita eter. Si cum soarta ii surade lui Malekith se pare ca tocmai acum cele noua lumi se aliniaza perfect iar barierele devin penetrabile. In cautarea ei continua dupa Thor, Jane sesizeaza si ea fenomene fizice cel putin ciudate si ajunge sa treaca de o bariera si sa iasa din Midgard. Doar ca nu ajunge fix in bratele lui Thor ci chiar la eterul lui Malekith care ajunge sa o posede oferindu-i si ei puteri supranaturale.
Si de aici incepe totul. Pe scurt si fara spoilere majore, Jane ajunge sa il revada pe Thor care o ia cu el in Asgard, elfii intunecati se dovedesc mai mult decat o amenintare din umbra, iar cei doi frati, Thor si Loki, se vad nevoiti pentru prima data sa lupte in aceeasi tabara.
Thor: The Dark World isi depaseste predecesorul din trei puncte de vedere: mai mult Asgard, un character development mai bun si nu in ultimul rand, filmul asta chiar e amuzant. Mergand pe linia Avengers, Marvel a inteles ca daca saga eroului nu este una intunecata sau tragica, atunci elemente umoristice, care sa descreteasca fruntea si sa te lase in sfarsit sa respiri dupa ce ti-ai infipt strans degetele in scaunul de cinema, sunt extrem de bine-venite. Din punctul asta de vedere noul Thor chiar functioneaza! Primul element umoristic major e Dr. Erik Selvig (Stellan Skarsgæ³€) care a luat-o putin, sau putin mai mult pe aratura, dupa ce a avut la propriu, un zeu in cap. Astfel capata o latura exhibitionista si pe tot parcursul filmului apare cu ceva mai multa piele la vedere decat ne-am dori. Bonus: nu poarta niciodata pantaloni cand lucreaza pentru ca asa se concentreaza mai bine!
Cu toate ca am vazut in repetate randuri Thor si Avengers mie, pana acum, Loki nu mi s-a parut niciodata un personaj teribil de amuzant. Desigur, e comicul de situatie, e stilul lui sarmant, sarcasmul fin si prezenta scenica eleganta care pune in umbra comportamentul simplist si barbar al lui Thor, dar recunosc ca niciodata ceva din ce a spus nu m-a facut sa rad in hohote. In Thor: The Dark World, Loki abunda in replici sarcastice destepte care functioneaza bine si reusesc sa detensioneze cele mai sumbre si incarcate momente.
Ideea fortelor intunecate care vin de undeva din cele opt lumi ramase, necunoscute de noi pamantenii, mi se pare fascinanta. Asgardul si lumile din jur m-au dus involuntar cu gandul la Pamanul de Mijloc al lui Tolkien. Asemanari sunt multiple si asta nu e rau. Daca ar fi dupa mine as vrea ca toatele filmele lui Thor sa se desfasoare intr-un din cele opt lumi ramase, in special in Niflheim. Midgard is overrated!
Un alt bonus, pe care probabil deja il cunoaste toata lumea, actorii sunt in aceeasi masura superbi si talentati. Ma scuzati, chiar acum am stat cam un minut sa ma gandesc daca Tom Hiddleston si Chris Hemsworth sunt sculptati sau reali. CGI or not, they are jaw-dropping!
Chiar daca primul Thor v-a impresionat sau nu eu zic ca Thor: The Dark World merita vazut la cinema. 3D-ul e aproape insesizabil, dar imaginea e buna, efectele speciale sunt cum ne-am obisnuit deja, exceptionale, si, cum spuneam mai devreme si stiu ca ma repet, actorii sunt absolut superbi. Nu-i asa ca se merita Tom Hiddleston vazut pe un ecran mare mare decat pe unul de calculator de vreo 20 de inchi?

Related Posts

Despre Deadpool (nu ala cu Clint Eastwood)
Este Jessica Jones mai bun decat Daredevil?
Benzile desenate Marvel NOW! din Romania
Avengers: Age of Ultron
Ce castiga intre un Lightsaber si Adamantiu
Adaptari cinematografice ale benzilor desenate
Seriale geek de urmarit in 2015 – prima parte
Filme geek de urmarit in 2015 – a doua parte

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...