The Hunger Games: Mockingjay, Part 1 – Recenzie

Astazi voi vorbi despre The Hunger Games: Mockingjay, Part 1, cum este comparativ cu primele doua filme si ce parerea mi-a facut mie?

Primul film n-a reusit sa ma surprinda placut, nu m-am putut identifica cu personajele, shaky-cam-ul a fost folosit suparator de mult si discrepanta dintre tehnologia din Capitol comparata cu cea din celelate districte mi s-a parut mult prea mare. Nivelul acela de tehnologie ar face razboiul, foametea si bolile cam irelevante din moment ce nu prea par sa aiba probleme cu resursele – pentru ca traiesc mai putin oameni acum – si nu au probleme nici cu creatul materiei din aer.

Ceea ce mi-a placut, a fost incadrarea si ideea unei Americi post-post razboi apocaliptic.

In ceea ce priveste ideea de a pune oameni sa se omoare intre ei intr-o arena terestra masiva, consider ca Batoru Rowaiaru si The Running Man au facut treaba mult mai buna. Primul a fost mai bun din punct de vedere al violentei si al absurditatii ideeii, iar cel din urma a abordat mult mai bine ideea de a televiza oameni omorandu-se intre ei in scop de distractie. (In The Running Man joaca si Arnold, asa ca primeste puncte plus de la mine)

Despre al doilea film din franciza Hunger Games nu am de spus foarte multe, l-am vazut relativ recent, si desi e mai bun decat primul, nu m-a convins nici in ceea ce priveste franciza, nici personajele sau intriga in general.

Cu toate acestea fiind spuse, si asta este deja un intro mult prea lung, haideti sa va povestesc despre al treilea film din franciza si penultimul in general: Mockingjay, Part 1.

Stalpii pe care se sprijina The Hunger Games: Mockingjay, Part 1

Acesta incepe diferit de celelalte si ne tine putin in suspans inainte de a ne spune ce s-a intamplat intre salvarea lui Katniss din arena de la finele filmului precedent si prezentul.

Filmul are doua puncte extrem de puternice de partea sa: primul este faptul ca filmul nu se mai axeaza pe jocuri, in schimb acesta se concentreaza pe ideea de revolutie si politica din spatele acesteia, iar a doua parte este interpretarea lui Jennifer Lawrence. Personajele secundare fac o treaba buna, la randul lor, acestea fiind jucate foarte bine si ajuta sa sustina filmul.

Sa le luam pe rand si voi incepe cu intriga.

Este incredibil cat de mult mi-a crescut nivelul de interes in universul Hunger Games pentru ca acest film adauga intriga politica. Poate c-am fost rasfatat de Game of Thrones sau poate pentru ca asta face universul mult mai usor sa ma identific cu el, il face mai real, mai plauzibil.

Se discuta liber despre creat propaganda, despre nevoia de o fata care sa reprezinte Revolutia si care sa fie un punct raliere pentru oameni.

Pe langa acestea mai sunt si ezitarea initiala a protagonistei precum si manipularea inerenta propagandei legata de incadrarea si regizarea evenimentelor.

Acum sa vorbim despre protagonista principala.

Jennifer Lawrence dovedeste – cel putin mie – ca este capabila sa devina marea actrita a generatiei curente, poate exprima emotii foarte bine si cand are cu ce lucra, sa dea dracii de nu te face s-o crezi.

The Hunger Games: Mockingjay, Part 1 - Recenzie - Jennifer Lawrence

I se vede in ochi, si pe fata, ca personajul ei a fost traumatizat de toate cele prin care a trecut, si acum trebuie sa sape adanc in sine pentru a gasi motivatia si puterea, nu doar pentru a-si continua viata, dar si pentru a conduce o revolutie.

Trebuie sa mentionez ca ea cantand The Hanging Tree este extraordinar de puternic, va induce fiori garantat.

Actorii secundari sunt grozavi, condusi de catre regretatul Phillip Seymour Hofman, personajele care o inconjoara pe Katniss par sa fie foarte autentice, conduse de proprile interese si avand perspective diferite.

Un alt lucru bun pe care-l face filmul este ca arata sacrificiile literale pe care le fac celelalte Districte, inspirate de catre Katniss. Scenele de crime in masa fac amenintarea sa fie reala, atat noua privitorilor, cat si lui Katniss.

Latura tehnica

Trecand acum la partea mai tehnica, Mockinjay, Part 1 este cu siguranta filmat mult mai bine decat primul, mult mai putin shaky-cam, ceea ce este grozav deoarece eu urasc tehnica aia, si in afara unor mici probleme de editare pe ici si pe colo, filmul arata destul de bine.

Am mentionat la inceputul articolului cum primele doua filme nu au reusit sa ma convinga de Hunger Games in general, dar nu pot spune aceleasi lucri si despre Mockingjay, Part 1, acesta primeste Foca Nonsensica de Aprobare si puteti fi siguri ca voi fi la coada cand apare The Hunger Games: Mockingjay, Part 2.

Sunt curios ce parere v-a facut filmul voua, nu ezitati sa-mi spuneti in comentarii!

Related Posts

Haideti cu mine in Bastion!
Aventurati-va in primul Wasteland
Filme geek de urmarit in 2015 – a doua parte

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...