Sunt super-eroii redati bine in filme?

Ori de cate ori ma duc sa vad un film cu super eroi sunt ca un copil mic gata de o noua aventura! Sunt pregatit sa ma afund intr-o noua lume, un nou univers, un nou… ceva! Dupa ce se termina filmul… am o singura intrebare care imi flutura prin minte: Sunt toti super eroii RETARZI? Nu serios? Sunt toti super eroii retarzi? 
 
Spiderman, Superman, IronMan … sunt redusi mintal? Peter is ia camera foto dupa el, dar are numele inscriptionat pe ea! Tony ii invita pe teroristi la el acasa! Kal aproape ca distruge Pamantul… bine nu el, dar face parte din ecuatie, rezultatul fiind moartea a mii daca nu zeci de mii de oameni, se gandeste ca e o idee buna sa ii rupa gatul lui Zod abia la final. Cu toate ca erau cel putin 5 metode prin care il putea imobiliza!  De ce? Pentru ca nu mai poate indura sa il vada pe Zod cum mai ia inca o viata! Vieti pe care poate nu erau pierdute daca Sfartman nu ii explica ca trebuie sa se concentreze pentru a controla super puterile! Chiar si asa, Kal are avantajul superm, avan in vedere ca a crescut pe pamant, ergo, a absorbit mai multa radiatie solara decat toata armata Kriptoniana! In mod normal trebuia sa mature cu ei pe jos fara probleme. Asta ca sa nu subliniez faptul ca, in loc sa se duca sa aiba o conversatie de genu: "You can't do shit to me America!" PUTEA SA SE DUCA SA IL INTREBE PE TASU CE SA FACA! Dar nu… dramatism, suspans, o cadere prin atmosfera cu Lois (care in mod normal trebuia sa o adune din interiorul capsulei cu lingurita datorita acceleratie si caldurii generate de caderea prin atmosfera) si un plan care in mod normal ar functiona in LaLa Land. Chiar sunt scenaristii atat de detasati de lumea reala? Sau pur si simplu este un rezultat a efectului Hollywood? Chiar trebuie sa fie toti super eroii redusi mintali? 
 
Sa presupunem prin absurd ca maine suntem super eroi…da?! Care e primul lucru care il facem? Cautam un proxy! Ceva care sa ne reprezinte, un costum, un ceva … o aluna reprezentativa! Eu unu vreau sa fiu Omul Scama, pentru ca oricum multi vor sa scape de mine, dar nu pot! Cred ca ma reprezinta! Cel putin asa cred eu! Imi fac costumul, imi aleg orasul, patrulez frumos! Ce nu fac! Nu imi pun numele pe toate obiectele din costum, nu imi construiesc un turn in forma de T in mijlocul orasului, nu invit teroristi sa ma atace si in mod clar nu stau la conversatii cu strumfi de 10 ani care pun prea multe intrebari! Serios Hollywood? Chiar trebuie sa supra umanizam toti super eroii? Intelegem ca sunt plini de sentimente nobile, torturati si cu trairi atat de adanci incat ii fac sa uite ce e aia o norma elementara de gandire logica, dar totusi… chiar trebuie toti sa fie retarzi? Iar astea sunt doar cateva exemple! Daca stau sa supra analizez toate filmele cu super eroi gasesc plot hole-uri de marimea gropii Marianelor! Intrebarea este: Sunt toti super eroii redusi mintal sau analizez eu prea mult un film? 
 
 
 
OK Andrei, haide intai sa delimitam discutia la super-eroii din filme, pentru ca tu la astia te referi si nu vreau sa divagam in discutii despre benzile desenate. Bun, acestea fiind zise haide sa analizez foarte pe scurt fenomenul super-eroilor – in cultura americana mai mult, pentru ca acestia si jazz-ul sunt singurele creatii care li se pot atribui in mod mai complet.
 
Asemeni zeilor din variile mitologii ale diferitelor culturi de pe parcursul timpului, super-eroii sunt meniti sa intruchipeze idealurile si viciile culturii care ii creeaza. Ei nu sunt decat reflexii ultra-hiberbolizate a ceea ce se intampla intr-o cultura la un moment dat si droaia de super-eroi care iau decizii super-idioate reflecta cultura americana curenta, care se bazeaza pe consum, superficialitate si gratificare pe termen scurt indiferent de riscurile care vin cu aceste optiuni.
 
Super-eroii se comporta ca niste idioti, pentru ca cei care se uita la ei sunt la fel de idioti, dar mai mult, vor sa vada pe marile ecrane ceva cu care sa se poata identifica – si cum nu ai cum sa identifici cu un tip crescut in Kansas care se intampla sa aiba super-puteri, te poti identifica cu faptul ca unuia ii este frica de responsabilitati in ciuda ultimelor vorbe ale unchiului sau, sau ca altul cheama furia la el la usa si o lasa s-o darame, desi e foarte constient ca are un arsenal capabil sa mature pe jos si cu mama furiei daca ar vrea – dar nu domne', 'cause we need drama in this motherfucker' si nimic nu 'vinde' mai bine decat un super-erou care are niste hibe sau vicii ultra-umane.
 
Super-eroul modern nu prea are scapare din acest labirint al sentimentelor si emotiilor deoarece doar asa considera scenaristii – si mai important – si finantatorii ca vor avea priza mai mare la public. Ce este mai bun decat un super-erou care-si face treaba bine? Apai un super-erou care se retrage pentru 8 ani pentru ca un personaj negativ i-a omorat pseudo-gagica si acum el e foarte emo.
 
Nu ceri prea multe de la un filme, ceri lucrurile corecte de la un film; ceri ca atunci cand te duci la film sa evadezi din cotidian, sa vezi o lumea similara dar nu tocmai identica cu cea in care-ti duci fiecare zi, vrei sa vezi personaje supra-umane care se comporta ca niste super-oameni, nu ca niste stereotipuri proaste. Nu spun ca super-eroii nu au voie sa aiba indoieli si frustrari si mustrari de constiinta, sau sa contempleze adanc natura a ceea ce ii face pe ei 'super', dar ei trebuie sa fie mai presus de toate niste 'oameni' si oamenii tindem sa fim – in marea noastra parte – creaturi destul de rationale si asteptarea este ca un super-erou sa fie cu atat mai rational decat noi, si sa ia decizii mult mai bune decat am fi noi capabili, ca este 'super' si ca atare sa ne inspire si pe noi sa atingem nivelul lor, stii…cum ar face niste eroi.
 
In Hollywood s-a uitat de mult de parte de 'erou' din 'super-erou', acum sunt doar 'super'.
 
 
Stefan Eremia
 

Related Posts

Recenzie Justice League: Gods and Monsters
Noul trailer Batman v Superman: Dawn of Justice
Batman v Superman – Batman si Sulita Misterioasa
Vedeti noul Batman in actiune, precum si alte titluri de la DC post-Convergence
Batman v Superman: Dawn of Justice Official Teaser Trailer
Adaptari cinematografice ale benzilor desenate
Seriale geek de urmarit in 2015 – a doua parte
Top 10 cupluri in comic books

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...