Ce au in comun Star Wars si filmele cu samurai

starwars-filme-samurai-cover

Cand pornim sa analizam cultura pop moderna, in principal cea occidentala (caci despre asta tindem sa vorbim cel mai mult aici), putine titluri sunt mai puternic impregnate in constientul si subsconstientul acesteia, decat este seria Star Wars. (Acestea exista, dar nu fac subiectul acestui articol.)

Aceasta (omni)prezenta s-ar putea explica prin fapt ca Star Wars este, la suprafata cel putin, un exemplar grozav al chintesentei culturii americane: predestinarea pentru maretie a lui Luke totusi, nu vine fara o oarecare cantitate de munca si dedicatie, Han Solo reprezinta spiritul anti-establishment, care odinioara caracteriza fostele colonii britanice, iar lupta Rebeliunii impotriva Imperiului reflecta afinitatea americanilor pentru luptele inegale, in care tin partea pretendentilor.

Ce-ar fi daca v-as spune ca Star Wars datoreaza mai mult lui Akira Kurosawa decat lui Joseph Campbell?

Star Wars datoreaza mai mult lui Akira Kurosawa decat lui Joseph Campbell

Stiu ca aceasta revelatie este departe de a fi ceva nou pentru fanii inraiti Star Wars, dar s-ar putea sa fie ceva nou, sau cel putin inedit, pentru cei care nu au aprofundat seria sau acum se decid sa se intereseze mai mult despre universul de-acum mult timp, dintr-o galaxie foarte indepartata.

Este foarte posibil sa fi auzit de numele Akira Kurosawa mentionat in cadrul unor discutii legate de cei mai influenti regizori din istorie si ca un reprezentant al filmului japonez, dar mai rar l-ati fi auzit fiind asociat cu George Lucas sau franciza Star Wars.

Conexiunea Kurosawa

George Lucas a devenit un mare fan Kurosawa in timpul studiilor sale, acesta fiind atras de filmele istorice cu samurai ale lui Kurosawa, genul acestor filme numindu-se jidaigeki… Suna familiar?

Lucas a fost atras, in mod special, de un anumit sub-gen de jidaigekifilme chambara/chanbara: in principiu filme cu si despre samurai, titlurile produse de Kurosawa tinzand sa fie unele foarte stilizate si exagerate in ceea ce priveste violenta, in mod special.

Este interesant, totusi, de mentionat faptul ca stilul lui Kurosawa a fost influentat la randul sau de cultura occidentala. In ceea ce priveste influente asupra filmelor sale, acesta era un fan al western-urilor lui John Ford si al filmelor cu detectivi, iar in ceea ce priveste subiectul acestora, cel putin doua dintre titlurile sale sunt inspirate de lucrari ale lui William Shakespeare (Throne of Blood – MacBeth si Ran – King Lear). Felul in care acesta a transpus povestile occidentale prin filtrul sau nipon a nascut niste opere de arta care transcend barierele intre cele doua culturi.

Pentru ca apoi filmele sale sa inspire la randul lor cultura occidentala, regizorii americani translateaza povestile cu samurai in cadrul western-urilor, de obicei, dar nu numai. (Ca altfel n-as avea despre ce sa scriu in acest articol.)

the-hidden-fortress-poster

Star Wars preia cele mai multe influente din filmul lui Kurosawa intitulat The Hidden Fortress. Acesta are de-a face cu conflictul intre doua armate si implica o printesa care isi ascunde identitatea, dar mai presus de toate, povestea este relatata din perspectiva a doua personaje minore, atat ca importanta in intriga filmului, cat si ca statut in cadrul societatii din film. In filmul lui Kurosawa este vorba despre doi tarani care se gasesc purtati de valul evenimentelor din jurul lor, iar in Star Wars este vorba despre cei doi droizi – R2-D2 si C-3PO care, totusi, joaca si rolul comic prin mai toata seria.

Cantina lui Yojimbo

Se pare ca si faimoasa scena din cantina de pe Tatooine – in care Luke, alaturi de Obi Wan angajeaza serviciile lui Han Solo – este imprumutata dintr-un film de-al lui Kurosawa, de aceasta data din Yojimbo.

cantina-scena-star-wars-episode-IV

In Yojimbo mai multi oameni ameninta eroul, falindu-se ca sunt cautati de autoritati, vazandu-se stralucirea unei lame, pentru ca apoi un brat sa ajunga pe podea.

cantina-scena-star-wars-episode-iv-mana

Asemanari mai generale intre Star Wars si filmele lui Kurosawa

Nu este atat de greu sa tragem paralele intre sabiile samurailor si lightsaber-urile Cavalerilor Jedi. La inceputul Episodului IV, Obi Wan descrie lightsaber-urile ca fiind o “arma eleganta, dintr-o era mai civilizata”. Nu este atat de mare distanta intre aceasta descriere, plina de reverenta si istoria din spatele culturii sabiilor japoneze.

In acelasi timp, robele Cavalerilor Jedi aduc destul de mult cu hainele traditionale purtate de samuraii lui Kurosawa, dar, desigur, cea mai vizibila influenta japoneza se gaseste in masca iconica a lui Darth Vader.

Masca lui Darth Vader este influentata de casca japoneza numita kobuto. Aceasta era o parte importanta din armura traditionala purtata de samurai. Desigur, nu pot sa mentionez influentele japoneze din masca lui Darth Vader fara sa mentionez ca aceasta are influente si de la Stahlhelm-ul german.

casca-kobuto

Acestea sunt principalele influente pe care filmele lui Kurosawa le-au avut asupra gigantului care este astazi Star Wars.

Sper ca ati gasit acest articol interesant si poate v-a iscat interesul in a cerceta, cu ochii vostri, filmele lui Kurosawa.

Spuneti-mi in comentarii daca mi-au scapat alte influente sau referinte din Star Wars la filmele lui Kurosawa sau cultura japoneza in general.

Related Posts

Cum am vazut prima oara filmele Star Wars
Star Wars: The Force Awakens Trailerul Oficial
Recenzie Aftermath: Journey To The Force Awakens
Analiza trailerului Star Wars Episode VII: The Force Awakens
Cum arata universul Star Wars dupa noul trailer
Ce castiga intre un Lightsaber si Adamantiu
Ce urmeaza in noul univers Star Wars
TIE Fighter – Star Wars Anime

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...