Samurai Jack – Retrospectiva

In urma cu mult timp, pe un canal care difuza exclusiv desene animate, multe dintre ele bune, a existat un serial in care un erou cu o sabie magica este aruncat din timpul sau, intr-un viitor controlat de un rau suprem; stiu suna putin cam generic dar nu este, este Samurai Jack.

Samurai Jack nu este doar unul dintre cele mai importante seriale animate pe care le-am urmarit in adolescenta dar este de departe, unul dintre cele mai bune seriale vestice lansate in anii 2000.

Motorul serialului nu este povestea sa, extraordinar de simplista pe cat e, totusi este asa pentru un motiv – anume ca serialul se bazeaza pe stilul de ilustratie aparte, regia cinematica si pe miriada de lupte foarte dinamice prin care trece Jack.

La prima vedere s-ar putea argumenta ca este vorba de style over substance dar eu doresc sa contrazic aceasta parere pripita si sa va povestesc putin despre toate lucrurile care separa Samurai Jack de majoritatea celorlalte seriale animate nu doar contemporane cu el, dar si in general.

samurai jack retrospectiva 1

Povestea este atat de simpla incat este rezumata in fiecare generic de inceput al episoadelor, fiindu-ne narata de nimeni altul decat antagonistul serialului, maleficul Aku, acesta spunandu-ne cum puterea lui este nemasurata dar singura lui slabiciune este sabia magica manuita de un samurai; astfel pentru a-si evita pieirea, Aku isi foloseste puterile sa arunce samuraiul in viitor, viitor in care Aku conduce toata planeta, misiunea samuraiului fiind acum sa gaseasca o modalitate de a se intoarce in trecut pentru a-l invinge pe Aku si astfel sa previna toata distrugerea produsa de acesta.

samurai jack retrospectiva 2

Singura tematica clara a serialului este misiunea lui Jack care este strans legata de reticenta sa in a-si incalca sistemul moral chiar si cand acest lucru inseamna ca renunta la numeroase posibilitati de a se intoarce in trecut.

Dar la capitolul atmosfera, episoadele variaza de la intunecate si epice la voioase si comice; in general acestea incep si se termina cu Jack continuandu-si drumul la propiu, in serialul asta Jack merge foarte mult.

Lucrul cel mai frapant la serial este stilul de ilustrare, acesta fiind de obicei primul lucru pe care-l observi la o animatie oricum, dar stilul din Samurai Jack este cu siguranta unul aparte. Acesta fiind minimalist si caracterizat de lipsa marginilor negre care delimiteaza elementele.

samurai jack retrospectiva 3

Acestuia se alatura regia si editarea episoadelor, ambele inspirate puternic de filme clasice japoneze, episoadele fiind populate din plin cu referinte la acestea precum si la filme si concepte vestice.

Atmosfera este completata de coloana sonora – episoadele tind sa contina multe parti tacute in care s-aud doar zgomotele de fundal, acesta liniste menind sa contrasteze puternic cu rapiditatea scenelor de actiune precum si cu viteza cu care se face tranzitia de la liniste la actiune si inapoi la liniste.

Toate aceste caracteristici aparent disparate converg pentru a naste un univers care nu ar putea exista decat intr-un desen animat, sau o banda desenata, lumea din Samurai Jack fiind un amalgam de perioade, culturi si mai ales mitologii diferite. Acest lucru se dovedeste a fi unul dintre avantajele seriei, deoarece in aceasta lume incredibil de diversa si ciudata orice se poate intampla si ca atare fiecare episod este diferit de cel care l-a precedat si de cel care l-a urmat.

samurai jack retrospectiva 4

Intr-un episod Jack poate sa lupte alaturi de spartani intr-o versiune anacronisto-futurista a luptei de la Termopile, apoi se gaseste intr-o lume care aduce mai mult cu Tara Minunilor, apoi petrece o noapte intr-o casa bantuita dupa care se lupta cu un razboinic blestemat de Aku la viata vesnica intr-un cristal, si astea sunt doar cateva din subiectele episoadelor, dar de fiecare data, in fiecare aventura, Jack intalneste creaturi cu povesti personale, majoritatea avand mare nevoie de ajutor impotriva vreunui aspect al dominatiei lui Aku.

Una din caracteristicile principale ale serialului consta in luptele foarte dinamice care populeaza aproape toate episoadele, creatorii reusind sa treaca pe langa probleme de cenzura deoarece Jack distruge in pricipal roboti care sangereaza ulei negru si scantei. Dar consider ca aceasta algere de ordin estetic si sa fim sinceri, financiar, ajuta si la conturarea lui Jack ca un arhetip de razboinic pur – deoarece nu distruge creaturi constiente de sine – Jack este un razboinic care-si conduce viata dupa un sistem de onoare bine-definit si pe care refuza sa-l incalce chiar daca facand asta ar insemna ca el sa-si atinga scopul, al carui arma este literalmente materializarea spiritului uman pur. Caci cel mai malefic lucru din univers nu poate fi combatut decat cu cel mai benefic lucru din univers. Si pentru a finaliza aceast construct arhetipic, Jack nu este numele sau adevarat, numele sau nu ne este dezvaluit niciodata, Jack fiind un apelativ care echivaleaza cu ‘tipul ala’ sau ‘that guy, that dude’, in esenta Jack fiind oricare dintre noi.

samurai jack retrospectiva 6

 

Tot ce-am incercat sa explic si sa exprim pana acum este ca Samurai Jack va merita atentia dar daca doriti sa va dau cateva sugestii legat de ce episoade sa vedeti nu trebuie decat sa va indrum spre episoadele 37 si 38 – The Birth of Evil – acesta este un episod in doua parti in care vedem cum si de ce apare Aku, precum si istoricul din spatele atat a sabiei cat si a lui Jack. Vizionate unul dupa celalalt sunt practic un mic film animal, incredibil de bine-facut, si cu siguranta nu veti regreta ca le-ati vazut, chiar si daca nu va place restul serialului, asta va garantez.

samurai jack retrospectiva 7

Serialul nu se termina cu o concluzie a povestii lui Jack, desi este destul de puternic insinuat intr-un episod ca v-a avea succes intr-un tarziu. Se aud zvonuri de foarte mult ani cum ca s-ar putea ca povestea lui sa fie concluzionata intr-un film artistic – creatorul spunand ca doreste asta – dar din pacate pana acum nu exista nimic concret in aceasta directie. Totusi pana la o posibila finalizare a povestii, aventurile samuraiului aruncat din timpul sau continua in singurul celalalt mediu care ii poate suporta universul: banda desenata.

Dar despre benzile desenate Samurai Jack, intr-un articol viitor.

Related Posts

Retrospectiva geek a anului 2014 – Filme proaste
Retrospectiva geek a anului 2014 – Filme
Top 13 Animatii Batman (partea a treia)
Son of Batman – Recenzie (vlog)
Justice League: War – Recenzie
Justice League: The Flashpoint Paradox recenzie

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...