Review Revival: o gura de aer proaspat pentru genul zombie

O sa fiu sincer. Am cumparat Revival datorita copertii (ma intreb cati dintre noi cumpara astfel, din acest impuls) si pentru ca ma intriga ideea de a citi o banda desenata care “revitalizeaza genul mortilor-vii”. Mai mult, de la Image, compania care scoate pe piata The Walking Dead.

Si nu am fost deloc dezamagit; din contra, inca lecturez cu placere fiecare numar, sunt absorbit de subiect si de personaje, de grafica si actiune.

Subiectul: Pentru o zi intr-un sat din SUA, Wisconsin, mortii reinvie. Dar nu in modul clasic, obisnuiti fiind de filmele de gen sau The Walking Dead, ci umani, cu capacitati normale de vorbire si motricitate, dar totusi usor……inspaimantatori. Nu o sa spoilaruiesc insa : )

Tine de ofiterul Dana Cypress, personajul principal, sa faca fata scrutinului media, fanaticilor religiosi si carantinei impuse de guvern si sa rezolve problemele inerente unui oras unde mortii…nu prea mor. Intr-un oras in care cei vii trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca vor convietui cu cei care ar fi trebuit sa fie morti, are loc o crima brutala si oricine, viu sau mort, este posibil suspect.

Ok, acesta ar fi, pe scurt, subiectul. In timp, cum este de asteptat, lucrurile se complica si se dezvolta – imaginati-va cum ar reactiona Omenirea daca acest lucru s-ar intampla. Cum ar fi ca…sa zicem…Comuna Corcova din Mehedinti sa fie lovita de acest sindrom, al mortilor vii. Ce ar face Guvernele lumii? Ce ar spune Biserica? Ar propovadui sau nu renasterea Domnului? Ar fi privit ca un semn trimis de Dumnezeu, sau de Diavol?

Ce ar incerca sa faca oportunistii, oamenii rai sau buni? Toate aceste dileme sunt bine reliefate in paginile benzilor desenate si se incearca explicarea cat mai amanuntita a fatetelor problemei.

Adauga acestui context si unele spirite restless despre care nimeni nu stie nimic dar totusi se fac simtite si iti dau fiori, si ai o poveste care, intr-adevar, este diferita de tot ce am citit pana acum despre zombie/morti vii si asa mai departe.

In timp, pe masura ce parcurgi benzile, simti claustrofobia, felul in care parca oraselul devine din ce in ce mai mic, mai nesigur, asaltat de morti vii – cum ar fi sa fii servit la supermarket de o casierita care stii ca abia decedase cu doua zile inainte? Destul de creepy, nu?

Grafica

Despre grafica si arta pot spune ca este buna spre excelenta, cu mici scapari – in primele numere, lucru remarcat de altfel si in comentariile cititorilor, fetele amerindienilor sunt prea…galbene. Initial credeam ca sunt si ei morti si este o modalitate de a transmite asta, fara cuvinte, dar s-a dovedit a fi doar “un feature” al mijloacelor moderne de a desena. In numerele mai recente, s-a indreptat problema.

Citeste despre grafica, desfasurarea povestii, sentimente si concluzii, pe www.ErouPeBanda.ro.

Related Posts

Batman v Superman – Batman si Sulita Misterioasa
East European Comic Con 2015 – Interviu Alin Ivan, Vlady
East European Comic Con 2015 – Interviu Pillowzoid
Free Comic Book Day in Romania – 2 mai 2015
Otaku 2015 Old vs New – 9-10 mai Universitatea Romano-Americana
5 benzi desenate actuale de urmarit. Part 3 – Image
5 benzi desenate actuale de urmarit. Part 1 – Marvel
Interviu – Victor Drujiniu (artist DC, Dark Horse, Marvel)

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...