Retrospectiva geek a anului 2014 – Gaming

Anul 2014 a fost unul plin de tot soiul de evenimente si in lumea gaming-ului de toate felurile, dar noi ne vom axa mai mult pe evenimentele legate de industria jocurilor video.

 

Irrational Games – studioul din spatele seriei Bioshock – se “inchide”

Desi co-fondatorul Ken Levine nu foloseste exact acel cuvant cand descrie ce s-a intamplat studioului sau, este destul de clar ca reducerea numarului de angajati nu poate reprezenta decat inchiderea de facto a Irational Games.

Totusi trebuie avut in vedere faptul ca acest lucru se intampla tot timpul in industria de gaming moderna, studio-uri de dezvoltare se deschid pentru a produce de obicei un joc, iar daca acesta nu vinde suficient de bine, studioul se inchide. Ce-i drept nu se poate spune ca seria Bioshock sau ca nu a primit laude din partea critilor dar adevarul este ca totul se rezuma la bani – in orice industrie – si Bioshock nu a generat suficiente vanzari cat sa fie incadrat in segmentul de ‘hit’, si publisherul Take-Two Interactive – sub care lucra Irrational Games – se bazeaza pe hit-uri precum Grand Theft Auto.

 

 

GamerGate

Fie ca-i spui scandal sau controversa, un lucru este clar legat de GamerGate: este un clusterfuck de proportii supradimensionate care n-ar fi putut sa existe decat in era Internetului. Orice mesaj purtat de oricare dintre parti, indifferent cat de nobil sau nesimtit ar fi fost acesta, a fost de multa vreme lovit cu sapa-n cap si ingropat sub un torent de postari 4chan-iene.

 

Numele THQ va continua sa existe sub Nordic Games

Unul dintre cei mai mari developer si publisher de jocuri din anii ’90 si 2000 – THQ – s-a dizolvat dar mare parte din titlurile sale au fost achizitionate de o companie necunoscuta pana de curand – Nordic Games. Veste buna pentru fanii Darksiders, ramane de vazut daca compania austriaca se va descurca mai bine la capitolul management.

 

Dungeons and Dragons – a 5-a Editie

Dupa doi ani si jumatate in dezvoltare, perioada care a inclus si u perioada de open playtesting, Wizards of the Coast lanseaza cea mai noua varianta a probabil, celui mai cunoscut joc pen and paper din lume: Dungeons and Dragons.

Editia cea mai recenta a primit critici in principal favorabile, consensul fiind ca reprezinta o intoarcere la cateva mecanici de joc mai vechi, dar in acelasi timp facand jocul ceva mai usor de inceput de catre un novice. Asa ca daca v-ati gandit vreodata sa incepeti sa jucati DnD, n-ar strica sa luati cea mai recenta editie, s-adunati niste prieteni cu interese similare, niste coli te hartie, ceva de scris si multa imaginatie.

Activision reinvie Sierra Entertainment

Iata ca totusi nu toate vestile din lumea studiourilor de jocuri sunt rele, numele Sierra Entertainment a fost reinviat de catre cei de la Activision pentru a servi drept un soi de titlu umbrela pentru mai multe studiouri independente care urmeaza sa reintepreteze titlurile clasice Sierra precum King’s Quest, Leisure Suit Larry, Police Quest si o tona metrica alte titluri cunoscute gamerilor trecuti de o anumita varsta.

 

Blizzard anunta Overwatch la Blizzcon 2014

Gigantul Blizzard pare ca s-a saturat de a dezvolta titluri mari sau MMORPG-uri si se axeaza pe titluri mai mici si mai usor de administrat cum ar fi Hearthstone si Heroes of the Storm. Dar Blizzcon 2014 a adus anuntul primului IP nou din partea Blizzard de foarte multi ani, un team shooter numit Overwatch.

 

Ubisoft da cu toate batele in toate baltile

Paharul s-a umplut pentru Ubisoft – intr-un tarziu – acesta fiind declarat intr-un articol de pe saitul Forbes ca fiind noul EA. Motivele pentru aceasta condamnare sunt multe, variate si se aduna incet-incetisor de multa vreme, dar 2014 pare sa fi fost momentul de conflux. Sunt prea multe de enumerate aici si articolul mai sus mentionat face o treaba foarte buna in a le expune pe toate si a descrie situatia asa ca nu ezitati sa-I dati o citire daca sunteti interesati de subiect: http://www.forbes.com/sites/insertcoin/2014/11/12/congratulations-ubisoft-youre-the-new-ea/

 

Alte lucruri pe care trebuie sa le mentionam legate de evenimente ale anului 2014 in gaming dar despre care nu vom intra in detalii sunt:

-          Destiny;

-          Titanfall;

-          Microsoft Studios a cumparat developerul Minecraft pentru 2.5 miliarde de dolari;

-          Amazon.com cumpara Twitch pentru 970 milioane de dolari;

-          Facebook cumpara Oculus VR;

-          Playstation anunta propria casca virtual sub numele de cod Project Morpheus.

 

Seria de articole legate de retrospectiva geek a anului 2014 continua, click aici pentru retrospectiva anului legata de tehnologie.

Related Posts

Ce e de facut la DreamHack Bucharest 2015
Oculus Rift – ce poate sa faca in afara de jocuri?

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...