Retrospectiva geek a anului 2014 – Filme

Anul 2014 mai are putin si se transforma in istorie si conform obiceiurilor internautice, aceasta este perioada tot soiului de topuri si liste de sfarsit de an. Asa ca ne-am gandit s-aruncam un ochi rapid asupra catorva din principalele evenimente din variate sfere geek – desigur ca n-avem cum sa le mentionam pe toate dar cele de care va amintim sunt cu siguranta printre cele mai importante sau interesante.

Asa ca haideti sa incepem cu o privire retrospectiva asupra filmelor geek eveniment de anul acesta, fie ele bune, fie ele Transformers 17.

 

Guardians of the Galaxy

Nu se poate sa nu incepem decat cu Guardians of the Galaxy, probabil cel mai important film geek de acest an, datorita nu doar calitatii realizarii, dar si a efectului pe care l-a avut in mai multe arii ale entertainmentului – coloana sonora a fost si este inca un fenomen, aducand la cunostinta multora melodii din anii ’70 si ’80, lucru care nu poate fi decat ceva bun pentru societatea umana in general, precum si fenomenul ‘I am Groot’ si diferitele produse legate de acesta. Pentru mai multe despre Guardians of the Galaxy, cititi aici recenzia Guardians of the Galaxy de la DarkJade.

 

X-Men: Days of Future Past

Anul acesta franciza X-Men s-a intors sub bagheta lui Bryan Singer – regizorul X-Men 1 si 2 – care a reusit sa ofere nu doar un film reusit, unde a reusit sa introduca distributiile a doua filme separate, dar in acelasi timp a si retcon-at istoria francizei, reparand astfel cel putin partial, problemele si supararile cauzate de povestea din X-Men: The Last Stand. Filmul s-a dovedit foarte popular cu producatorii GeekZone astfel incat avem doua recenzii pentru voi, una sub forma de text de la DarkJade si cealalta video de la Stefan Eremia.

 

Captain America: The Winter Soldier

Un film care reflecta perfect abordarea Marvel asupra filmelor din universul sau, respectiv ca nu urmeaza aceeasi reteta si nu au nici toate acelasi ton. Ca atare Captain America: The Winter Soldier se evidentiaza mai mult ca un thriller cu spioni decat ca un film cu supereroi bazat pe explozii, dueluri si personaje costumate – desi exista si d-astea cu siguranta. DarkJade ne-a vorbit si despre acesta.

 

Hunger Games: Mockingjay – Part 1

Desi anul acesta a vazut lansarea mai multor filme – bazate pe ideea din Hunger Games – care doresc a porni francize, seria care le-a nascut continua in forta si aduce cel mai introspectiv si interesant film de pana acum.

 

Interstellar

O noua creatie de-a lui Christopher Nolan – acesta fiind scriitorul cat si regizorul, a lasat publicul la final probabil in mai multa ambiguitate si nelamurire decat a planuit acesta initial, cu siguranta mai mult decat in situatia Inception. Dar si asa, efectele speciale au fost cel putin reusite si ideile filmului sunt interesante, chiar daca induc confuzie pe ici pe colo. Pentru mai multe informatii cititi parerea lui DarkJade despre acesta.

 

The Hobbit: Battle of the Five Armies

A doua epopee Tolkieneasca a lui Peter Jackson s-a incheiat anul acesta, si indiferent de parerea fiecaruia legata de faptul ca acesta a umflat pana dincolo de refuz o simpla aventura intr-o noua trilogie #sarcasm, reusita totusi trebuie recunoscuta din puncte de vedere obiective deoarece daca n-ar fi fost trilogia Lord of the Rings, intregul trend de geeky movies de care ne bucuram in prezent e posibil sa nu fi existat, sau cel putin sa fie mult mai redus decat este.

 

The LEGO Movie

Un film care se evidentiaza prin cvasi-originalitatea sa, desigur ca nu este prima oara cand se fac filme cu variante animate de caramizi LEGO, dar niciodata n-au fost facute atat de bine. Filmul folosesti aproape exclusiv bucati de LEGO deja existente iar creatorii au pus chiar si semne de uzura si amprente pe acestea pentru a da impresia ca acestea sunt cu adevarat jucarii utilizate. Pe langa astea filmul beneficiaza si de o distributie a vocilor foarte bine facuta, o poveste draguta si foarte meta, un twist simpatic si pe nimeni altul decat viitorul Star Lord in rolul protagonistului, trebuie vazut de minim 15 ori pentru a-l aprecia cum se cuvine.

 

Dracula Untold

Nu a avut un impact prea mare la nivel de mainstream, dar acest film este destul de important pe plan local din moment ce este pentru prima oara cand personajul fictiv inspirat de un domnitor real este ilustrat altfel decat un criminal in masa cu puteri supranaturale. In schimb acum este portretizat ca un erou tragic care-si sacrifica umanitatea pentru a-si salva poporul care il renega… cu puteri supranaturale. Filmul mai este important si pentru ca se zvoneste ca se doreste a fi inceputul unui nou univers al monstrilor de la Universal, si noi nu putem sa fim decat de acord cu aceasta idee.

Desigur ca au fost mult mai multe filme din domeniul geek peste care am sarit, sau de care am uitat – dar din moment ce am facut ori unul ori celalalt inseamna ca poate n-au fost atat de reusite sau importante – totusi nu ezitati sa ne amintit de ele in comentarii.

 

Ne vedem in partea a doua a retrospectivei anului 2014, cand o sa aruncam un ochi foarte rapid asupra filmelor geek nu foarte reusite ale anului.

 

Related Posts

Final Frontier 2015 – Singurul targ de carte SF & Fantasy din Romania
5 benzi desenate actuale de urmarit. Part 1 – Marvel
Retrospectiva geek a anului 2014 – Filme proaste
Interviu cu un dragon
Mitologia Lord Of The Rings
Interstellar: balet spatial
Samurai Jack – Retrospectiva
X-Men: Days of Future Past

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...