Recenzie Justice League: Gods and Monsters

Recenzie Justice League: Gods and Monsters

Justice League: Gods and Monsters ne propune un univers alternativ, familiar cu universul DC cu care suntem obisnuiti de peste trei sferturi de secol, dar nu foarte similar.

Publicul a fot totusi pregatit mental pentru aceasta experienta ciudata. Cu cateva saptamani inaintea lansarii filmului, Warner Brothers au lansat trei mini-episoade pe internet numite Justice League: Gods and Monsters Chronicles. In fiecare episod vedeam cate ceva despre protagonistii filmului, pentru a ne face o idee legata despre ce sa ne asteptam de la acesta.

Batman este vampir

Batman in Justice League: Gods and Monsters

Batman nu este Bruce Wayne, este un om de stiinta numit Kirk Langstrom – mai bine cunoscut ca Man-Bat pentru cei familiari cu universul DC – si nu este nici Batman-ul cu care suntem obisnuiti. Versiunea de Batman din acest univers este un vampir cu putere si viteza supraomeneasca si cu abilitatea de a zbura. Motivul pentru care acesta a ajuns in aceasta situatie este mult mai interesant decat felul in care asta s-a intamplat. Nu intru in detalii, dar va spun ca este un motiv foarte credibil si cat se poate de relevant vietii reale.

Superman e mexican

Superman in Justice League: Gods and Monsters

Superman nu arata deloc ca Clark Kent/Man of Steel, in acest univers el nici nu este fiul lui Jor-El, este fiul Generalului Zod. Nu doar atat, dar el nici nu este gasit de cuplul Kent, el este gasit si crescut de muncitori mexicani, fapt care inseamna ca acest Superman are o cu totul alta experienta de viata, spre deosebire de copilaria clasic americana a lui Clark Kent.

Wonder Woman are un trecut tragic

Wonder Woman in Justice League: Gods and Monsters

Pe cat de tragice suna aceste origini, si nu vreau sa spun mai multe despre asta deoarece descoperirea acestora este o parte mare din misterul filmului, trebuie sa avem in vedere faptul ca si versiune originale ale supereroilor tind sa aiba origini tragice. Parintii lui Bruce sunt omorati in fata lui, planeta lui Kal-El explodeaza dupa ce acesta este trimis pe Pamant… cu exceptia lui Wonder Woman, povestile ei de origini de obicei nu sunt tragice. ei bine, acest lucru se schimba in Gods and Monsters, Wonder Woman primind de departe cea mai tragica poveste.

Considerand acest univers ciudat, nu este prea mult de imaginat ca si metodele versiunii lor a Justice League vor fi ceva mai “diferite” decat a versiunii clasice. Hai sa zicem doar ca aceasta versiune a Justice League nu este la fel de ingrijorata de vietile celor care ii ataca.

Superman in Justice League: Gods and Monsters

Pe langa povestile de orgini si universul in general, Justice League: Gods and Monsters se mai diferentiaza de restul filmelor din universul animat DC si prin stilul de animatie.

Stilul de animatie

Stilul de animatie tipic lui Bruce Timm este in cantitati egale – o schimbare brusca si un soi de flashback, de la stilul curent al animatiilor DC, si acest lucru functioneaza in avantajul filmului din mai multe puncte de vedere.

In primul rand este vorba de nostalgie. Toti cei care am crescut cu Batman: The Animated Series avem o legatura emotionala foarte puternica cu acea abordare de animare a personajelor DC.

Batman: The Animated Series

In al doilea rand, utilizarea unui alt stil de animatie nu face decat sa diferentieze si mai mult acest film de celelate filme din universul DC animat. Il diferentiaza vizual, lucru care ajuta ca acesta sa-si solidifice caracterul diferit.

Povestea si scenariul

Trebuie sa-mi dau jos palaria in fata echipei formate de Bruce Timm si Alan Burnett, pentru ca au creat o poveste si un scenariu foarte bine inchegate, cu rasturnari de situatii foarte bune si mai presus de toate, o poveste cu suspans adevarat.

Suspansul este datorat, in mare parte, faptului ca nu cunoastem aceste personaje, avem doar o mica idee legata de trecutul lor si nu stim exact cat pot suporta. Nu stim ce fel de decizii sunt dispusi sa ia, pe scurt, nu stim cum se termina povestea si asta este mereu o sursa grozava de suspans, in acelasi timp este si un semn al unor scriitori buni.

Aceasta nu este Justice League-ul cu care suntem obisnuiti

Protagonistii Justice League: Gods and Monsters

Pe langa toate cele mentionate pana acum – lucruri care diferentiaza Justice League: Gods and Monsters de canon-ul DC principal – nu se poate sa nu mentionez utilizarea violentei din film. Lucrul important de mentionat este ca violenta nu este absolut niciodata gratuita si este foarte importanta pentru a transmite mesajul filmului foarte clar: aceasta nu este Justice League-ul cu care suntem obisnuiti.

 

Filmul pare sa adore aceasta libertate de exprimare, oferindu-ne un copil care spune “shit”, usi uriase de metal care starcesc niste oameni in cadru si este o scena rapida in care o puma are in falci un cal mic. Stiu ca ultima poate suna ca ceva dintr-o schita Monty Python dar credeti-ma, are logica in contextul filmului.

Puma mananca un calut

Exceptand protagonistii, Gods and Monsters vede si aparitiile altor personaje DC precum Victor Fries, Ray Palmer si Victor Stone, mai bine cunoscuti sub numele de Mr. Freeze, The Atom – pe care o sa-l vedem mai mult in viitoarea serie TV, Legends of Tomorrow – si Cyborg, in universul DC standard.

La momentul scrierii acestui articol, exista o serie de benzi desenate one-shot care discuta originile protagonistilor din Gods and Monsters si inca o serie formata din trei benzi care sunt un prequel pentru film. (versiunile digitale ale acestor benzi sunt deja disponibile)

Concluzie

Pentru a finaliza, Justice League: Gods and Monsters este in mod clar un film care trebuie vizionat de catre orice fan al universului animat DC, este ceva proaspat, diferit si facut extrem de bine, care va merita atat timpul cat si banii.

Dar sunt foarte curios sa aflu parerea voastra despre Justice League: Gods and Monsters asa ca nu ezitati sa-mi spuneti in sectiunea de comentarii.

Related Posts

Noul trailer Batman v Superman: Dawn of Justice
Batman v Superman – Batman si Sulita Misterioasa
Mad Max: Fury Road
Vedeti noul Batman in actiune, precum si alte titluri de la DC post-Convergence
Batman v Superman: Dawn of Justice Official Teaser Trailer
Adaptari cinematografice ale benzilor desenate
Seriale geek de urmarit in 2015 – a doua parte
Top 10 cupluri in comic books

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...