Real Genius – O nestemata geek nedescoperita

Astazi am intentia de a va aduce la cunostinta un film nu foarte cunoscut, o nestemata geek nedescoperita. Este un film despre studenti super inteligenti, lasere, poante de facultate si… frauda financiara?! Este vorba despre Real Genius.

Bine v-am gasit in anii ‘80, o era dinaintea Internetului si a mediului digital in general. Cu toate astea, in mod paradoxal, acesta a fost deceniul in care calculatoarele erau cele mai puternice si totodata, periculoase lucruri de pe planeta. Acestea aveau puterea de a crea viata din neant si de a o distruge cu totul. Toate acestea fiind perfect incadrate in moda si muzica tipica anilor ‘80.

 

Real Genius porneste cu povestea lui Mitch, un student in varsta de 15 ani, foarte precoce. El este acceptat intr-un super colegiu unde este imediat luat sub aripa sa, de catre Profesorul Hathaway pentru a lucra la proiectul acestuia de dezvoltat lasere.

Profesorul Hathway este antagonistul filmului, unul minunat de arogant si nesuferit. El are si un asistent la fel de stereotipic – Studentul Pupincurist (TM). Dar el nu este antagonistul filmului pentru ca este un profesor strict – asta ar fi fost prea previzibil – nu. El este antagonistul deoarece se foloseste de echipa sa de studenti pentru a lucra in secret la un contract cam dubios al guvernului. acesta implicand dezvoltarea unei arme laser ce poate fi montata pe nave spatiale in orbita.

Filmul a fost facut in 1985, cand Razboiul Rece era inca o realitate la ordinea zilei, iar Strategic Defense Initiative (SDI) – cunoscuta mai bine publicului sub numele de Programul Star Wars – fusese anuntat cu doar doi ani inainte. Ideea de baza din spatele SDI era sa protejeze Statele Unite de rachetele intercontinentale balistice inamice, detonandu-le din spatiu cu ajutorul laserelor. Desigur, situatia este mult mai complicata, dar asta este ideea generala.

real-genius-recenzie-geek-anii-80

Intorcandu-ne putin la antagonist: sa iti pui studentii sa dezvolte o arma este un gest destul de machiavelic, manareala neterminandu-se aici. Profesorul foloseste banii pentru proiect pentru a-si imbunatati casa. Din moment ce echipa lui de studenti lucreaza pentru credite si foloseste resursele facultatii, el se gaseste intr-o situatie in care are numai de castigat. Trebuie sa adaug si ca nu-i plac cainii si floricele – este monstrul absolut.

Spre norocul nostru, aici intra in discutie protagonistii filmului, care sunt usor de placut si cu care ne putem identifica usor. Ma rog, ne putem identifica daca suntem interesati cat de cat de chestii stiintifice fie ele reale sau fictive. Ce-i drept, tehnologia de pe-atunci este aproape ilara pentru standardele moderne, dar esenta personajelor este aceeasi.

In stilul unui film al anilor ‘80, Real Genius are nu doar unul, ci doua montaje. Acesta este partial povestea maturizarii lui Mitch – semiprotagonistul filmului – si contine o mica poveste de dragoste, aceasta fiind irelevanta intrigii centrale. Filmul este, de fapt, puternic concentrat pe personajul lui Chris Knight si peripetiile acestuia pe durata ultimului sau an de facultate.

real-genius-recenzie-val-kilmer

El este jucat de catre Val Kilmer – cunoscut pentru Batman Forever si The Saint – care reprezinta visurile oricarui pustan geek pe durata anilor scolari, cel putin, in ceea ce priveste cum arata si abilitatile sale sociale extraordinare. Ceilalti protagonisti sunt ceva mai apropiati de realitate din punctele astea de vedere.

Desi filmul vine din anii ‘80 si face multe lucruri tipice acestui deceniu, face si multe lucruri atipice acestuia.

Exista si un tip asiatic, dar actiunea are loc la un colegiu stiintific, deci nu-i stereotipic ca acesta sa fie bun la stiintele reale. Nici personajul feminin nu este incadrat automat in rolul de “iubita a protagonistului”. Ce-i drept, acest lucru exista in film, dar nu este nici pe departe relevant personajului, Jordan fiind caracterizata ca fiind hiperactiva si inginerul grupului, aceasta abordand lucrurile ceva mai direct decat o fac baietii.

Filmul are o groaza de farse, replici grozave, lasere care explodeaza, obligatoriul moment evrika, o tradare si foarte multe momente in care studentii isi folosesc cunostintele tehnice pentru a traversa povestea. Pe durata filmului acestia reusesc sa dezvolte un laser mai puternic decat cele mai capabile lasere din ziua de azi. Nu doar asta, dar reusesc s-o faca utilizand o teorie care s-a demonstrat intre timp ca fiind nefunctionala pentru acest tip de aplicatie. Asta da fictiune speculativa! In tot timpul acesta reusesc sa hack-uiasca o baza militara securizata si s-arunce in stanga si-n dreapta cu jargon legat de calculatoare pentru a lasa impresia ca stiu ce vorbesc.

Partea si mai buna este ca la final, filmul reuseste sa reuneasca si sa concluzineze mai toate intrigile relevante intr-o scena de rasplata comedica perfect coregrafiata.

Toti actorii importanti isi joaca rolurile perfect, dandu-le caracter si personalitate atat prin temporizarea corecta a replicilor, cat si prin expresiile faciale si a reactiilor acestora in general.

Real Genius este o comedie grozava si simpatica. Desi discuta despre cateva subiecte destul de serioase, face foarte bine sa le lase pe acestea in fundal si alege sa se concentreze pe studenti si perspectiva acestora.

Cand combinam asta cu personajele placute si exuberanta lui Val Kilmer in rolul lui Chris Knight, nu pot decat sa sugerez sa vizionati Real Genius din toata inima. Nu veti regreta!

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...