Publicatii noi in banda desenata romaneasca la East European Comic Con 2015

publicatii-noi-benda-desenata-romaneasca-east-european-comic-con-2015

Anul 2015 arata tot mai promitator pentru scena de banda desenata romaneasca. La marele eveniment dintre 8-10 mai, East European Comic Con 2015, in afara de a interactiona cu actori, artisti, cosplayeri, a urmari meciurile de gaming sau de a discuta cu oameni din comunitate, am profitat de ocazie pentru a pune mana pe noile publicatii si de asemenea, pe ce mi-a scapat din anul 2014. Astfel, voi scrie aici cate putin despre fiecare, spectrul genurilor fiind destul de larg cat sa va promit ca va placea macar un titlu de aici.

 

ABATIA de Alexandru Vizitiu, Razvan Chelaru si Manuel Enache a debutat cu primul numar dupa o campanie de multifinantare de succes. Banda este o adaptare a trilogiei de romane Abatia de Dan Dobos, care a fost prezent la standul dedicat acestei aparitii. Este o banda SF, precum romanele, care din anumite puncte de vedere v-ar putea aduce aminte de Dune sau Fundatia, dar eu personal prefer sa nu ma lansez in comparatii. Fara a da in vileag prea multe despre plot-ul propriu-zis, e de precizat uzul religiei in aceasta poveste, facut intr-un mod fluid in cadrul povestii. Ilustratia arata bine in majoritatea panourilor, desi exista momente in banda cand observam o oarecare inconsistenta in expresiile personajelor, bulele de text oferind un anumit sentiment, iar fetele protagonistilor, altul. Per total este o publicatie ambitioasa care arata bine si are o gramada de material sursa de onorat. Astept cu interes evolutia seriei.

 

10929983_674644939306807_4683826531343794738_n

 

FEAR IS A LIE cu scenariul de Codin Oraseanu si ilustrata de Robert Obert este companionul grafic pentru albumul de debut al celor de la The Dream Diggers. Asa cum ne-a obisnuit Robert pana acum, albumul grafic de fata ne prezinta o fata intunecata a realitatii, structurata pe capitole, precum piesele de pe albumul trupei amintite mai sus. Recomand cu caldura acest combo, trupa sunand foarte bine, avand pe piesa omonima albumului si o colaborare cu Mihnea Blidariu de la Luna Amara. Cum am zis si la inceput, grafica reuseste sa completeze cu succes muzica si ofera o experienta audio-vizuala frumoasa.

 

11025829_709868272463561_90876667736686569_n

 

TFB de Marian Coman, Bogdan Chelaru si Daniel Rosa Duran este noua aparitie din familia HAC!BD. Cu primul numar lansat intai la East European Comic Con si pe 15 mai pentru publicul larg, pot spune ca acest prim numar m-a surprins. Alegerea lui Bogdan Chelaru si Daniel Rosa Duran pentru ilustratiile acestei reviste este mai mult decat buna, oferind acestei reimaginari dupa Petre Ispirescu un suflu SF inspirat. Culorile sunt alese perfect pentru contextul de fata si personajul Panza, o pisica de mare zburatoare care-i enciclopedie de povesti este un personaj savuros. Desi acest proiect are ca tel initial publicarea a 6 numere, sper din tot sufletul sa continue si dincolo de povestea… repovestita. Personal imi place mult mai mult decat HAC! si acest titlu largeste frumos scena de banda desenata romaneasca mainstream.

 

image-2015-05-5-20075767-41-tfb

 

MISHKA AND THE SEA DEVIL de Xenia Pamfil este probabil publicatia mea favorita “pescuita” de la EECC, desi a fost lansata anul trecut. Este un album in engleza, pentru toate varstele, cu o ilustratie extrem de simpatica si cu un personaj principal feminin adorabil. Stilul Xeniei Pamfil este foarte colorat si dinamic, lucru care face acest album special. Va recomand cu caldura si Xiu and Papoi de aceeasi autoare, este o oaza de caldura printre benzile cu subiecte mult mai serioase si incalcite.

 

miskha-and-the-sea-devil

 

TERAPIE DE BASM revine cu un numar dublu, 4/5, dupa un an de pauza. Mirel Dragan, desenatorul principal al acestei serii, propune continuarea povestii personajelor de basm romanesc care aparent au nevoie de terapie si le creaza un backstory alternativ amuzant si deseori inradacinat in realitatea prezentului. Numarul prezentat contine si mini-dosare despre Radu Gavrilescu si Victor Drujiniu, prezenta acestora in acest numar bucurandu-ma. Seria este amuzanta si sincera, promoveaza in paginile acesteia talentele din scena de banda desenata de la noi si sa speram ca vom vedea publicarea acesteia la un interval de timp mai scurt.

 

TDB coperta

 

JAMES BONG 420 cu scenariul de James Longshore si Bianca Mina si ilustrat de probabil cea mai mixta echipa dintr-o publicatie de banda desenata aparuta in Romania in ultimii ani, este un succesor amuzant al webseries-ului omonim, aparut acum zece ani. Desi subiectul initial ar parea destul de tabu(numele spune totul despre care subiect vorbim), banda respectiva este plina de alegorii ironice la adresa societatii, umpland cele 9 pagini de cadre usor sufocante pe alocuri, dar transmitandu-si mesajul cu succes. Titlul de fata, pe langa a transmite un mesaj si a propune un supererou cu siguranta pe placul regizorului Kevin Smith, demonstreaza faptul ca putem deveni o piata prolifica de banda desenata si cu autori de afara care doresc sa-si impartaseasca produsele artistice romanilor.

 

11203657_340530862823193_3663770138262173365_o

 

 

 

N.r. Redactia GeekZone.ro a luat o serie de interviuri la East European Comic Con, acestea sunt undeva intr-o temnita de montaj, se lucreaza la ele. Asa ca daca nu va regasiti titlul despre care doreati sa stiti cate ceva in plus, nu disperati, interviurile cu cei de la Pillowzoid, Xiu and Papoi, Vlady, Zbeng & Zbantui, urmeaza sa apara in zilele urmatoare.

 

Related Posts

Hunter Prey – Un SF indie care merita
Benzi desenate romanesti in iulie-august 2015 (Part 1)
Banda desenata romaneasca la Bucuresti ComicsFest 2015
East European Comic Con 2015 – Interviu Alin Ivan, Vlady
East European Comic Con 2015 – Interviu Xenia Pamfil
East European Comic Con 2015 – Interviu Pillowzoid
East European Comic Con 2015 – Interviu Echipa Abatia, Abatia
East European Comic Con 2015 – Interviu Marian Coman, Tinerete Fara Batranete

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...