Oculus Rift – ce poate sa faca in afara de jocuri?

oculus-rift
Photo credit: www.oculus.com

Despre Oculus Rift s-a tot scris in ultima vreme, gadget-ul de realitate virtuala fiind in general asociat cu lumea gaming-ului. Acel fir de discutie a inceput sa amuteasca nitel dupa ce firma Oculus VR a fost achizitionata de Facebook, dar chiar si asa, Oculus Rift are un potential care ii da voie sa treaca de mediul foarte banos al gaming-ului.

Iata cateva alte posibile aplicatii pentru Oculus Rift sau oricare alt gadget de realitate virtuala.

 

Filme in 360 de grade

oculus-rift-filme-360-grade
Photo credit: Michael Bowles/REX; https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Oculus Rift ar putea sa revolutioneze nu doar jocurile, dar si filmele, imersand privitorii virtual in lumea filmului. Gandul zboara imediat la filmele de animatie – din moment ce acestea sunt facute pe calculator oricum – dar pe parcurs ce evolueaza tehnologia, nimic nu va opri regizorii cu viziune sa creeze nu doar entertainment in realitatea virtuala, ci si arta.

 

Esti in peluza la meciul echipei favorite

oculus-rift-sport
Photo credit: www.t3.com

Intr-un mod similar cu aplicatia de mai devreme, realitatea virtuala ar putea transforma si felul in care vizionam evenimentele sportive. Plasarea strategica a catorva camere proiectate special pentru aceasta aplicatie ne-ar da voie sa urmarim meciurile poate chiar mai bine decat daca am fi prezenti in carne si oase.

Samsung se pare ca se pregateste sa faca primii pasi in acest taram, planuind alaturi de NBA sa ofere cateva momente din campionatul 2015 pentru Gear VR – gadgetul de realitate virtuala de la Samsung.

 

Combinarea cu masini pentru exercitii

oculus-rift-masina-exercitii
Photo credit: www.vrcircle.com

Utilizand un Ocusul Rift in combinatie cu o bicicleta fixa sau o banda de alergare, vom putea alerga sau cicla prin cele mai exotice sau fantastice locuri posibile sau imaginabile. De la trasee reale din Apenini si deserturile Africii, pana la Marile de pe Luna si munti martieni.

 

Facebook-ul viitorului

oculus-rift-facebook
Photo credit: http://www.sitegeek.fr/

Aceasta optiune trebuie luata in considerare din moment ce Oculus VR – firma care a creat Oculus Rift – a fost cumparata anul trecut de Facebook.

Sa ne imaginam un Facebook al viitorului unde in loc de a posta imagini pe wall vom avea un avatar virtual care va putea interactiona cu avatarurile altor cunoscuti, albumele de fotografii ar putea deveni albume “propriu-zise” si cine mai stie la ce s-a mai gandit Zuckerberg cand a facut achizitia.

 

Masini autonome mai distractive

oculus-rift-masini-autonome

Daca ideea de masini care sa se conduca singure nu era suficient de interesanta, aditia unui Oculus Rift ar face orice calatorie mai lunga o cu totul alt fel de experienta. Ceea ce deja facem cu tablete, console si monitoare integrate in masini ar fi considerat aproape primitiv comparativ cu a purta un Oculus Rift.

 

Simulatoare mai bune

oculus-rift-simulatoare
Photo credit: www.grin.be

O prelungire logica a aplicatiei pentru gaming, simulatoarele create pentru Oculus Rift ar putea deveni cele mai realiste simulatoare create vreodata, nu doar pentru piloti, dar si pentru ingineri si tehnicieni care vor putea dobandi experienta fara posibilitatea de a dauna echipamentului scump.

Cativa psihiatrii utilizeaza de ceva vreme realitatea virtuala pentru a trata soldati suferinzi de stres post-traumatic.

 

Avataruri nu doar virtuale

oculus-rift-avataruri
Photo credit: www.tomsguide.com/

Aceasta este cea mai indepartata aplicatie potentiala, dar intr-un viitor apropiat ar putea sa fie posibil sa putem controla roboti de la departare, care sa faca diferite lucruri pentru noi. Conceptul de baza exista deja, multe autoritati si institutii utilizand deja drone si roboti pentru tot soiul de scopuri, de la supraveghere si omorat oameni pana la lucrul cu materiale periculoase cum ar fi deseuri radioactive sau dezarmat bombe.

 

Pr0n

oculus-rift-pron
Photo credit: whiteguyswearinoculusrifts.tumblr.com

Desigur, nu se poate sa trecem peste aplicatia care se va dovedi probabil cea mai populara imediat dupa gaming. Este practic imposibil ca industria de pornografie sa nu sara la oportunitatea de a crea o experienta si mai realista decat se poate obtine cu tehnologia actuala, fie ea HD, 3D, IMAX, whatevermax.

Ce aplicatii am uitat?

Acestea au fost aplicatiile potentiale la care ne-am gandit noi, dar cu siguranta ne-au scapat cateva.

 

Voi la ce alte aplicatii va mai puteti gandi pentru un gadget de realitate virutala ?

Related Posts

Retrospectiva geek a anului 2014 – Tehnologie
Retrospectiva geek a anului 2014 – Gaming

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...