Noua recesiune a benzilor desenate: cand se va sparge “bula”

A fost odata ca niciodata (la propriu) o perioada in care benzile desenate nu aveau decat valoare sentimentala. Se vindeau la librarii, pe strada pentru a impacheta Salamul Sassesc made in USA si costau 3 lei. Vorbim, evident, de anii ’30-’40 – benzile erau amuzante, citite in mare parte de copii si adolescenti.


Printurile nu depaseau cateva mii – maxim cateva sute de mii per numar; erau citite apoi ori aruncate ori imprumutate si uitate de vreme printr-un dulap, printre carti sau in gunoaie. Doar cei ciudati le colectionau,  ca hobby, fara sa isi imagineze ce va urma.
 

De-a lungul anilor, numarul de oameni interesati de benzi desenate s-a micsorat intrucatva, insa audienta care a ramas a devenit din ce in ce mai pasionata, mai intensa. Au aparut primele magazine specializate care  vindeau doar benzi desenate. Pana la mijlocul anilor ’80 se nascuse deja o piata de colectionari, extrem de alerta si atenta la noutati, la fluctuatii, la cerere.
 

La mijlocul anilor ’70 ai fi putut achizitiona Action Comics #1 (prima aparitie Superman – n.a.) cu circa 400 de dolari. In 1984, valoarea benzii crescuse pana la 5.000 de dolari. Bani adevarati. Pana la sfarsitul decadei, vanzarile de benzi desenate la case de licitatii crescusera atat de mult incat New York Times si alte ziare din SUA de mare calibru scria articole despre ele.
 

Urmatorul pas a fost ca marile case de licitatii, Sotheby’s si Christie’s, sa intre in hora si, in 1991, Detective Comics #27, prima aparitie a lui Batman, se vindea cu un record de 55.000 de dolari. O suma enorma pentru “o revista de copii”, la acea data.

Cateva luni mai tarziu, Action Comics #1 se vindea cu 82.500 de dolari.

Citeste pe Erou Pe Banda felul in care industria benzilor desenate a intrat in "Era Neagra", recesiunea puternica din anii '90 si de ce vom asista la un fenomen similar in viitorul nu prea indepartat.

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...