Manga made in RO

Pentru cei care inca nu au aflat, in Romania avem si artisti manga.

Manga

Ce inseamna manga? Pe scurt : benzi desenate de origine japoneza iar in cazul de fata, benzi desenate in stil japonez, avand ca principala caracteristica prezentarea in alb-negru. In functie de preferintele autorului, banda desenata in stil japonez poate sa fie scrisa si deci citita de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga, format regasit in manga-urile japoneze. Mai multe despre manga puteti citi aici.

 

Lansare MangaZen Rush

 
Pe data de 25 iulie s-a lansat al 6-lea numar MangaZen Rush, eveniment ce a avut loc la Saint Ink si ne-am hotarat sa mergem si noi acolo pentru a discuta cu cei implicati in proiect.
Mai jos avem interviurile a 3 dintre cei intalniti acolo.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

1. Guzu Mihail Alin – mangaka in numarul 6 al revistei MangaZen Rush

GZ: Cum te-ai hotarat sa scri manga?
 
GMA: Imi place sa desenez si am inceput sa scriu manga in lipsa de activitati si pentru ca imi place stilul. Am citit si comic-uri dar imi place mai mult stilul japonez si faptul ca in manga-uri majoritatea personajelor sunt tinere, in jur 16-20 de ani.
 
GZ: Stilul abordat?
 
GMA: Stil shonen / gag. Desenez ce-mi vine pe moment. Personajele mele isi dezvolta singure povestea, alternand intre stiluri. E prima oara cand particip in revista si sper sa mai particip pe viitor chiar daca povestile ies mai greu la mine intrucat, desi desenez destul de des, nu desenez manga.
 
GZ: Ce ti-a influentat modul de a desena?
 
GMA: Cel mai mult m-a influentat Takehide Harada, e un artist care a facut arta pentru jocurile Nippon Ichi Software si stilul spre chibi dar mai mult in sensul de personaje dragute.
 
 
 

2. Florin Paun – initiatorul Shonen Rush, astazi MangaZen Rush

GZ: Cine esti? Cu ce te ocupi?
 
FP: Hello sunt Florin. Lucrez ca operator pe calculator momentan pentru ca na oricine are nevoie de un suport financiat pentru orice hobby. 
Imi place manga. Mi-a placut mereu sa desenez si sincer sa fiu nu am stiut de manga si anime decat abia din liceu cand un coleg de clasa m-a invatat ce inseamna si mi-a captat atentia. Atunci am inceput sa studiez singur de pe internet. Am invatat cate putin din stiluri, ce inseamna shounen, shoujo, am citit manga-uri si am inceput incet-incet sa desenez si eu. Am incercat sa-mi fac propriul manga.
Cand am capatat cativa ani de experienta am vazut ca nu prea sunt reviste de manga ca in alte tari si m-am decis sa incep eu o revistuta pentru fani, in general pentru a-i promova pe artistii amatori sau profesionisti din Romania. Am inceput printr-un prieten care avea deja o revista, o revista de comics. M-a invatat cum sa putea sa fac o revista de genu, despre tipografii, cum sa asez in pagina, toate cele necesare.
Eu cred ca m-am grabit cand am inceput direct de la primul numar sa tiparesc dar a inceput binisor. Am avut cativa artisti, desenau bine, aveau povesti interesante.
 
GZ: Cati au fost la inceput si cati sunt acum?
 
FP: La inceput au fost 3 sau 4 artisti iar acum sunt peste 12 in total. Cred ca a crescut destul de binisor avand in vedere ca a inceput de la o intrebare de genu “hei, ce-ar fi sa facem o revista de manga?” si sper sa se dezvolte destul de bine si in viitor
 
GZ: De ce manga si nu comic?
 
FP: Si comic-urile sunt interesante dar aici cred ca intervin gusturile personale. Eu prefer manga probabil din cauza culturii japoneze si a felului in care se comporta personajul. E obisnuinta cu stilul si ceva care ne atrage, nu cred ca putem explica asa bine dar tine de gust.
 
GZ: Ceva proiecte in viitor?
 
FP: Da, impreuna cu Bebe de la MangaZen am hotarat sa incepem un club de manga. El o sa va spuna mai multe.
 
 

3. Bebe – sustinator al stilului manga in Romania si detinator a mai multor proiecte related

GZ: Cine esti? Cu ce te ocupi si de cand?
 
BB: Hello, my name is Bebe and I'm an alco… ah scuze, am gresit interviu. Oricum, eu sunt Bebe, nimic mai mult, nimic mai putin. Momentan ma ocup de concursul de desen in stil manga, MangaZen, si de revista MangaZen Rush in care publicam lucrarile celor care doresc sa participe. Si mai am un site cu "chibi strips" care a fost de fapt primul meu "proiect" in domeniu.
Ca sa le iau pe rand, ideea concursului de desen nu imi apartine, prima editie a acestuia s-a desfasurat pe un forum, Anime-Mania, in 2006. Si a fost o editie destul de reusita chiar daca putin mai restransa. Ulterior am ajuns pe pozitia de admin pe forumul respectiv si am vrut sa continuam ideea concursului, in 2010, si pentru ca acesta a fost bine primit de lume am hotarat separarea de un forum anume si crearea unei "identitati" separate. Astfel s-a ajuns la MangaZen asa cum este acum.
MangaZen Rush este o alta revista de care ma ocup, preluata de la un Florin, care a pornit proiectul cu numele initial "Shonen Rush" si a plecat pe idea revistei Shonen Jump din Japonia: autorii trimit lucrari care sunt triate si printate. Am pastrat aceeasi idee, singurul lucru care s-a schimbat fiind numele pentru a corespunde cu ce aveam deja inceput.
Ultimul si de fapt primul meu proiect, chibi.ro l-am pornit impreuna cu o prietena care desena in stil chibi, si am vrut sa fie pur si simplu un loc unde sa postam idei si mini-benzi desenate in stil chibi. Prin cadrul site-ului au trecut un numar mare de artisti, fiecare cu stilul si idei proprii.
 
GZ: Ce ne poti spune despre scris manga in Romania?
 
BB: Principala discutie in aceasta privita e idea in sine de "manga" si ce inseamna. Multi argumenteaza ca manga reprezinta de fapt lucrarile realizate in Japonia de autori de profil (mangaka). De aceea eu prefer atunci cand am posibilitatea sa folosesc termenul de "benzi desenate in stil manga" pentru a evita neintelegeri. Asta pentru ca revistele de care ma ocup sunt in esenta diferite: revista cu lucrarile din concurs are un regulament mai strict de inscriere, cu directia de citit de la stanga la dreapta (in stil european) si limba romana. Revista Rush accepta insa lucrari scrise de la dreapta la stanga, iar limba este la alegerea autorului. Si aici multa lume alege sa trimita lucrarile in engleza, presupun din cauza influentei acestei limbi in cadrul tineretului, precum si prin faptul ca lucrarile in engleza au un public mai mare pe internet.
 
GZ: Ce ne poti spune despre reactia romanilor fata de benzile desenate in stil manga?
 
BB: Publicul pare foarte deschis la aceste initiative, in principal cei din comunitatile de manga si anime din romania, dar nu numai. Am primit ajutor si de la persoane care activau in domenii adiacente, reviste de comics, jocuri etc. Intr-un final zic eu ca s-a format o comunitate virtuala de artisti si "cititori" destul de primitoare si speram ca o sa se dezvolte in continuare.
 
GZ: Proiecte pe viitor?
 
BB: Singurul despre care pot vorbi momentan este un club de manga pe care vreau sa-l pornim, eu si Florin, in care diversi artisti si nu numai sa se intalneasca si sa deseneze, sa schimbe idei, critici constructive, astfel ca fiecare sa se dezvolte. Speram ca idea sa prinda si momentan lumea pare sa fie interesata.
 

Galerie

 

Related Posts

Batman v Superman – Batman si Sulita Misterioasa
East European Comic Con 2015 – Interviu Alin Ivan, Vlady
East European Comic Con 2015 – Interviu Pillowzoid
Free Comic Book Day in Romania – 2 mai 2015
Otaku 2015 Old vs New – 9-10 mai Universitatea Romano-Americana
Concurs Final Frontier 2015 ( INCHEIAT )
5 benzi desenate actuale de urmarit. Part 1 – Marvel
Interviu – Victor Drujiniu (artist DC, Dark Horse, Marvel)

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...