Hunter Prey – Un SF indie care merita

Domeniul filmelor Science Fiction propriu-zise a devenit destul de populat in ultimii ani. Renasterea genului a adus cu ea reboot-ul pe marele ecran al francizei Star Trek – titluri care s-au dovedit a fi primul reusit si al doilea nu foarte reusit. Nu doar asta, dar Star Wars a revenit in mare forta. Au mai fost si alte cateva titluri care si-au facut o reputatie buna in cadrul genului Science Fiction. Tehnic vorbind, mai toate filmele inspirate din benzi desenate pot fi descrise foarte usor ca fiind sci-fi dar acestea si-au creat propriul sub-gen. Ca atare, n-am sa le adaug pe aceasta lista.

In ciuda celor catorva titluri cu adevarat bune, mare parte dintre productiile Science Fiction au fost, cel mult, mediocre.

Aici intra in discutie Hunter Prey, un film independent cu buget redus, din 2010 care realizeaza ceea ce foarte multe alte filme – mult mai bine finantate – n-au reusit. Acesta reuseste sa creeze o atmosfera Science Fiction credibila.

Intriga filmului se bazeaza pe doua schimbari de situatie masive, despre care n-am sa vorbesc decat in linii mari.

Filmul incepe cu un citat al lui Charles Darwin care se va dovedi foarte propice pentru intriga filmului, dupa care suntem aruncati direct intr-o scena de actiune. Totusi, filmul are grija sa ne arate cateva secvente prin care ne incadreaza actiunea pe o planeta desertica si stancoasa.

Supravietuitorii unei nave prabusite sunt atacati de prizonierul pe care il transportau. Acestia poarta niste armuri care par a fi o combinatie intre Cyloni si Power Armor-ul Outcast-ilor din Fallout 3. Devine foarte evident faptul ca acestia fac parte dintr-o organizatie militara.

hunter-prey-recenzie-armura-fallout

Ideea de baza a filmului este o vanatoare clasica, intre soldati si prizonierul scapat. Totusi, pe parcurs ce povestea se desfasoara – si dupa cum ne indica titlul – rolurile sunt inversate, “prada” fiind cea care isi atrage vanatorii in ambuscade si ii elimina unul cat unul.

Am mentionat mai devreme ca filmul are doua schimbari de situatie masive care se dovedesc a fi foarte relevante povestii in general. Prima schimbare este prezentata foarte natural si simplu. Aproape ca si cum ar fi trebuit sa ne fi asteptat la asta, in timp ce a doua este accentuata in mod corespunzator. Lucru valabil doar daca prima data nu ti-a dezechilibrat radarul in asa fel incat sa crezi ca orice e posibil. Este o alegere foarte ciudata din partea regizorului, din moment ce toate trailer-ele si mai toate posterele divulga aceste puncte importante ale filmului.

Eu am vazut filmul fara sa ma uit la vreun trailer sau la vreun poster si, ca atare, am primit impactul acestora in mod corespunzator. Daca Hunter Prey pare a fi un film care va intereseaza, sugestia mea e sa faceti la fel pentru a va bucura de el la nivel optim.

Revenind putin la armura soldatilor. Aceasta este rosie, lucru care implica agresivitate si gradele lor sunt ilustrate pe casti cu o creasta centrala. Un lucru care aduce cu un obicei similar al legionarilor si centurionilor Romani. Caracteristici care indica foarte clar o rasa de creaturi beligerante. Un lucru confirmat mai tarziu in film cand aflam mai multe. atat legat de politica si filosofia bazate pe cucerire ale soldatilor, precum si de motivul pentru capturarea prizonierului.

hunter-prey-recenzie-armura

Hunter Prey este un thriller SF grozav, dar probabil datorita bugetului redus, sufera putin la capitolul tempo. Exista perioade lungi din film in care personajele nu fac altceva decat sa mearga si sa se ascunda dupa pietre. Trebuie totusi sa atrag atentia asupra faptului ca oamenii din spatele filmului au folosit mediul inconjurator la maxim. Filmul iti imprima foarte bine faptul ca personajele se afla pe o planeta foarte aspra.

Dezolarea generala ajuta si cu pastrarea atentiei privitorilor asupra intrigii principale. Desi filmul este ceva mai incet prin cateva locuri, acesta nu se blocheaza niciodata.

hunter-prey-recenzie-cinematografie

Ce-i drept la baza, filmul nu este cu nimic original – nimic nu mai este original in ziua de azi, totul reducandu-se la executie. Executie, iar in acest caz, schimbarile de situatie pe care ni le prezinta povestea. Dar lucrul care se ridica la suprafata este ca personajele nu lasa impresia ca sunt unidimensionale, toate se comporta asa cum te-ai astepta sa se comporte niste personaje in situatiile respective. (Nu mai zic ca este un personaj care este constient de tot ce se intampla in jur si ia decizii conform acestor informatii.)

Nu va pot spune cat de grozav a fost sa vad asta intr-un film si ca atare a insemnat nu doar ca nu stiam cum se va termina filmul, ci m-a facut sa ma intreb incotro se indreapta. Faptul ca nu pot sa prevad cum se termina un film este in general un semn bun.

Hunter Prey este o dovada grozava a lucrurilor care se pot face cu un buget mic, o idee buna si cu o natura colaboratoare. Este si o poveste SF clasica transpusa foarte bine pe ecran, care desi inceata pe alocuri, este putin probabil ca va v-a plictisi.

Hunter Prey merita o vizionare de la toti fanii filmelor si literaturii science fiction.

Related Posts

Benzi desenate romanesti in iulie-august 2015 (Part 1)
Predator Dark Ages – Scurtmetraj
East European Comic Con 2015 – Interviu Echipa Abatia, Abatia
Publicatii noi in banda desenata romaneasca la East European Comic Con 2015
Cum a fost targul de carte SF si Fantasy Final Frontier 2015
Interstellar: balet spatial
Nonsense Reviews: Soldier (RO)
Almost Human – Sezonul 1 (prezentare pe scurt)

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...