Este Jessica Jones mai bun decat Daredevil?

Pe 20 noiembrie a debutat al doilea serial Marvel de pe Netflix, Jessica Jones. Dupa succesul lui Daredevil, serial care ne-a facut sa ne reactualizam dorintele legate de o asemenea productie, asteptarile au fost destul de mari si constant intretinute de teasere, desi nu multa lume stie lucruri despre personajul titular.

Cine este, totusi, Jessica Jones? Serialul ne explica foarte clar faptul ca este un detectiv particular cu o putere fizica iesita din comun si poate sari pe distante mari, cam ca Superman pe la inceputuri. Cel mai important run de banda desenata in care aceasta este protagonista este Alias, o serie noir scrisa de Brian Michael Bendis si ilustrata de Michael Gaydos, cu care a debutat Marvel MAX, subsidiarul cu povesti explicite. Serialul este puternic inspirat din banda, justificand astfel nevoia de difuzare pe Netflix.

Nu este o adaptare identica, ceea ce este foarte bine, pentru ca nu toata lumea a citit materialul sursa, anumite lucruri nu erau posibile in cadrul MCU si schimbarile facute au fost foarte bine implementate. Avem parte de o gramada de referinte la banda, de la scenariu la cele vizuale, primul episod incepand placut cu una chiar din primul numar de Alias.

 

Marvel-Jessica-Jones-Netflix

 

Sa trecem totusi la subiect. Jessica Jones este pusa in situatia de a-si retrai cumva trecutul prin prisma celor din jurul ei, care ajung in multe instante sa fie controlati mental de Kilgrave, un personaj terifiant care va depasi asteptarile si celui mai crud si psihopat om care are acces la internet. Acesta si-a lasat amprenta pe protagonista, in prima instanta incercand pe cat posibil sa evite o posibila confruntare cu el, desi acesta nu se opreste din a o ataca prin intermediul persoanelor apropiate.

Serialul devine progresiv mai visceral si aproape ca nu exista episod care sa nu lase privitorul cu un nod in gat, tocmai pentru ca situatiile prezentate sunt executate foarte bine. Krysten Ritter si David Tennant, actorii care ii interpreteaza pe Jones si Kilgrave fac o treaba de minune si Kilgrave-ul lui Tennant nu numai ca este poate mai ingrozitor decat cel din Alias, dar este cu siguranta cel mai convingator antagonist prezentat in MCU pana acum. O alta precizare ar fi personajul Patsy Walker, o surpriza foarte placuta in serie, dinamismul ei cu Jessica fiind notabil.

 

kilgrave_2

O diferenta majora intre Daredevil si Jessica Jones ar fi faptul ca primul este un crime drama, iar acesta este concentrat pe drama personajelor. Da, este un serial plin de drame sociale, dar inainte de a va face idei preconcepute, tin sa precizez ca acestea sunt implementate FOARTE bine. Probabil asta este motivul pentru care dramele sociale au devenit exhaustive pentru multi, pentru ca acestea sunt implementate in poveste, nu conteaza ca-i serial, film, carte, banda desenata foarte brusc si nu intr-un mod firesc, natural in dezvoltarea scenariului.Ei bine, aici nu este cazul.

Portretul paranoic al PTSD-ului Jessicai este redat pe cat de real posibil, iar asta e doar un exemplu pentru ca nu vreau sa va spoiluiesc serialul. Asteptati-va totusi sa vedeti o gramada de lucruri oribile in serial, dar executate corect. Astfel, ma astept ca Jessica Jones chiar sa aiba potentialul de a deschide la minte oameni care initial pot fi indiferenti la situatiile prezentate, pentru ca-i destul de imposibil sa ramai insensibil la el. Mie probabil daca imi spune cineva acum sa zambesc, respectivul se va trezi cu fata infipta adanc intr-un hidrant.

Vorbesc cat se poate de serios. Nu ratati Jessica Jones.

 

635834597946850972-XXX-EXCLUSIVE-JESSICAJONES-02-DCB-77644224

 

Related Posts

Despre Deadpool (nu ala cu Clint Eastwood)
Benzile desenate Marvel NOW! din Romania
Ce castiga intre un Lightsaber si Adamantiu
Adaptari cinematografice ale benzilor desenate
Seriale geek de urmarit in 2015 – prima parte
Top 10 cupluri in comic books
Filme geek de urmarit in 2015 – a doua parte
5 benzi desenate actuale de urmarit. Part 1 – Marvel

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...