Dredd 3D – recenzie

Dredd 3D – Recenzie scurta si la obiect pentru un film de actiune super solid.


Dredd este o adaptare a unei serii de benzi desenate din Marea Britanie, cu un istorc de 36 de ani, personajul aparand pentru prima oara in revista de antologii SF "2000 AD" pentru ca apoi sa devina suficient de popular incat sa apara in propria sa revista.


A mai exista o incercare de a-l adapta pe Dredd pentru marile ecrane in 1995, dar cu cat vorbim mai putin despre acel film cu atat mai bine.


Cu aceasta informatie in tolba vreau sa fac extrem de clar de la inceput ca Dredd nu este un remake al lui Judge Dredd, singurele lucruri pe care filmele le au in comun fiind ca folosesc acelasi material sursa, incep cu o narare si in mod interesant, au aceeasi durata de rulare, cel despre care discutam acum fiind cu mult superior primului.


In Dredd avem parte de un viitor post-apocaliptic in care majoritatea planetei a fost iradiata si supravietuitorii traiesc in mega-orase, utilizand mega-autostrazi si cu siguranta alte mega-chestii.


In aceast viitor Judecatorii exista ca politie, juriu, judecator si calau atunci cand este cazul, acestia avand autoritatea de a face arestari si de a dispensa judecati precum si executii sumare.


Trebuie sa va avertizez ca Dredd este violent si cei care nu sunt dispusi sa vada sange foarte clar improscat pe pereti nu vor gusta filmul.


Totusi sangele, si violenta in general, nu sunt niciodata gratuite fiind necesare pentru a ilustra in termeni foarte clari lumea in care are loc actiunea.


Majoritate filmului se desfasoara intr-un mega-bloc de locuinte, lucru care creeaza o atmosfera de usoara claustrofobie, reflectand foarte bine conceptul de a trai intr-o zona urbana ultra-populata…sau poate a fost din cauza bugetului. Actiunea in sine fiind foarte simpla, Dredd si partenera lui sunt inchisi in acest bloc de catre organizatia locala de criminali care vrea sa-i omoare.


La acest capitol mi-a amintit de "The Raid Redemption" care este la randul sau un film de actiune foarte solid care are loc intr-o cladire de blocuri, dar asemanarile se cam opresc acolo.

In ceea ce priveste distributia toti participantii fac o treaba buna.

Karl Urban in rolul lui Dredd face o treaba de exceptie cu un personaj dificil de jucat din moment ce nu poate utiliza limbajul trupului sau mimica fetei lui foarte expresive. Reuseste sa-l caracterizeze pe Dredd doar cu tonul vocii si cu gura, aceasta fiind singura parte din fata vizibila.


Olivia Thrilby este un Judecator novice cu abilitati telepatice in proba ei de teren pentru a deveni Judecator cu acte in regula, Dredd fiind supervizorul ei.


Si Lena Headey pare sa-si construiasca cariera jucand foarte bine roluri de antagonisti si tot ce pot spune este: la mai multe.

Cinematografia si coloana sonora trebuiesc mentionate in mod special deoarece acestea adauga extrem de mult la atmosfera filmului.


Metoda prin care creatorii au introdus scenele 3D in film merita laudata pentru faptul ca acestea au logica in contextul filmului, nu sunt deloc gratuite, Dredd fiind cea mai buna utilizare de 3D pe care am vazut-o pana acum; scenele respective aratand fenomenal.

Ah da, si Dredd nu-si da niciodata casca jos.
 

Related Posts

Adaptari cinematografice ale benzilor desenate
Filme geek de urmarit in 2015 – a doua parte
Constantine S01E01 – Vlog
Pilotul Flash – Vlog
Game of Thrones S04E09 – Vlog
X-Men: Days of Future Past – Recenzie (vlog)
Game of Thrones S04E05 – Vlog
Game of Thrones S04E04 – Vlog

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...