Despre Deadpool (nu ala cu Clint Eastwood)

Iata ca a venit in cinematografe si Deadpool, primul film cu supereroi de pe 2016. Productia este prima R-rated de la Iron Man incoace, iar pentru cine cunoaste personajul deja e de la sine inteles de ce acest film n-ar fi functionat marindu-si demografia cu un PG-13. Cu scenariul in forma sa finala, Deadpool nici macar nu avea cum sa-si mareasca demografia, dar despre asta voi vorbi putin mai incolo.

1a706e0021180f77cf766c219319045f

Filmul este regizat de Tim Miller, aflat pentru prima oara pe scaunul regizorului unui film, pana acum ocupandu-se de efecte vizuale pentru alte filme si in special jocuri, lucru care se simte de-a lungul lui Deadpool. Luptele sunt frumos coregrafiate si momentele in care se recurge la slow-motion in film nu sunt obositoare si au mai mult scop comedic sau de a sublinia anumite referinte. Referinte, care-s cu carul in acest film, mai ales in opening scene. Deadpool nu traieste intr-un univers paralel si este constient de cultura populara actuala, nesfiindu-se sa ia peste picior esecuri trecute ale lui Ryan Reynolds, in special Green Lantern si primul film cu Wolverine. De asemenea, poate cea mai reconfortanta parte a acestui film este faptul ca ironizeaza piata suprasaturata de filme cu supereroi, desi in esenta, urmeaza reteta clasica a acestora, in ciuda antieroismului personajului. Dar cum filmele de gen au inceput sa redevina interesante atunci cand au aparut elemente din subgenuri diferite, precum spy thriller in Captain America: Winter Soldier, comedia din Guardians of the Galaxy si elementele de heist movie din Ant-Man, Deadpool reuseste sa fie o parodie, asa cum este si personajul titular.

DEADPOOL

Ryan Reynolds il joaca excelent pe mercenarul Wade Wilson si se vede de ce acest proiect a fost unul facut din pasiune. Ii place personajul, e la a doua incercare de a-l portretiza si prima nici macar n-ar merita mentionata. Abia acum sparge Deadpool al patrulea zid, nu-i tace gura si este fidel personajului din benzi desenate. Umorul sau nativ se potriveste lui Deadpool si asta s-a putut vedea inca din glorioasa campanie de marketing, care fara prea multe trailere a reusit sa atraga cu mini-sketchuri cu scopul de a familiariza spectatorii cu golaneala personajului. Probabil punctul forte al filmului este scenariul, Rhett Reese facand in asa fel incat multitudinea de glume sa nu fie obositoare, dar adresandu-se aproape exclusiv unui public de 22-40 de ani. Nu zic asta din cauza violentei si nuditatii din film, dar sunt o gramada de glume legate de cultura populara a anilor ’90, care probabil n-ar sensibiliza pe toata lumea. Astfel, faptul ca filmul este restrictiv sub 18 ani nu reprezinta cine stie ce pierdere pentru copii, pentru ca n-ar intelege multe glume si alegeri muzicale.

deadpool-gallery-04-gallery-image

Desi Deadpool a avut un buget mult mai mic comparativ cu alte filme de gen, Tim Miller a folosit o gramada de efecte in-camera si astfel filmul arata foarte bine. Se vede totusi diferenta de buget, dar nu intr-un mod negativ. Mai mult ne invata cat de importanta este optimizarea bugetului. De exemplu, Colossus arata mult mai bine aici decat arata Apocalypse, dupa trailere, in urmatorul film X-Men, care are un buget care il depaseste pe al acestuia. Nu-i nimic, filmul se autoironizeaza si in cazul asta, dar a fost placut sa vad un film cu supereroi de la Fox/Marvel fara o aglomeratie inutila de personaje. Prefer aglomeratia de referinte din opening scene in fata aglomeratiei de personaje.

Deadpool-Photo-Vancouver-Highway-Header

So yeah, in ciuda faptului ca ma asteptam la glume obosite sau doar edgy de dragul edginess-ului in acest film, chiar e un film amuzant si sunt un om care nu prea rade la filme. Nu am vreo afinitate pentru comedii, daca se intampla sa-mi placa una pe an e mare lucru, dar am ras o gramada la Deadpool. Cele doua story arc-uri, cel de razbunare si cel de dragoste nu trag momentele comedice in jos, ci ofera totusi si un pic de seriozitate filmului si dinamism scenariului. Acestea nu vor fi vitale in viitorul francizei, ba tocmai, sunt curioasa ce subgenuri vor ataca in sequel. Totusi, pentru familiarizarea cu personajul, voi vorbi data viitoare despre benzile cu Deadpool traduse in romana de Lex Comics.

Ah, era sa uit: opening scene-ul minte. Sunt doua cameo-uri inutile in film, nu unul.

Related Posts

Este Jessica Jones mai bun decat Daredevil?
Victor Frankenstein – Trailer
Benzile desenate Marvel NOW! din Romania
Ce castiga intre un Lightsaber si Adamantiu
Adaptari cinematografice ale benzilor desenate
Seriale geek de urmarit in 2015 – prima parte
Filme geek de urmarit in 2015 – a doua parte
5 benzi desenate actuale de urmarit. Part 1 – Marvel

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...