The Hunger Games: Catching Fire

In primul "Hunger Games", a 74 a editie a jocurilor aducea in Panem, pentru prima data de cand jocurile au fost inventate, doi castigatori si nu unul. Cel de-al doilea film pleaca de la un adevar simplu: nu conteaza stralucirea Capitoliului, turul castigatorilor prin districte, costumele si petrecerile extravagante pentru ca, asa cum subliniaza si Haymitch Abernathy,  Jocurile nu ofera castigatori ci doar simpli supravietuitori.  

Katniss si Peeta au supravietuit pentru ca, asa cum trebuiau toti cei din districte sa creada, se iubesc nebuneste iar Capitoliul este generos, putin sentimental cand vine vorba de romante adolescentine, asa ca i-a crutat pe amandoi. Districtele insa, au vazut in actul necugetat de iubire al lui Katniss un act de sfidare impotriva Capitoliului si asta le-a dat acel dram de speranta necesar pentru a se opune regimului barbar impus de presedintele Snow.

 

Katniss nu si-a propus niciodata sa inspire revolte si cel mai probabil o revolutie, pentru ca isi organizeaza simplu prioritatile: Prim, mama si Gale. La un moment dat, presiunea impusa de Capitoliu, care o obliga sa se transforme intr-o simpla marioneta a lui Snow, isi pune amprenta si se decide pur si simplu sa fuga impreuna cu cei dragi undeva unde sa nu poate fi gasiti, fara sa se mai uite in urma. Gale, personaj care incepe sa se contureze ceva mai bine in "Cathing Fire", o convinge ca orice ar face, simplele ei actiuni impulsionate de instincte primare, instiga la rebeliune. Oamenii aveau nevoie de un imbold si de un pic de speranta, ceea ce Katniss reprezinta, voit sau nu.

Presedintele Snow, viclean si lipsit de orice fel de scrupule, gaseste varinta perfecta pentru a inabusi revoltele si a le distruge oamenilor picul de speranta, singurul motiv pentru care maine merita trait. A 75 a editie a jocurilor foamei va reuni castigatorii din toate cele 12 districte, asa ca Peeta si Katniss se trezesc din nou in arena, dar de aceasta data avand ca adversari ucigasi profesionisti. Doar ca acum jocurile din arena pleaca de la un nou motto: Remember who the enemy is.

 

Daca in primul "Hunger Games" violenta este prezenta dar restransa la arena, in cel de-al doilea film evadeaza din granitele sangeroase ale campului de lupta si se revarsa in valuri in districte. In acest sens apar secvente care imbina cu succes tensiunea cu incarcarea emotionala, cum ar fi vizita celor doi castigatori in Districtul 11, casa micutei Rue si a lui Trash sau biciuirea publica a lui Gale.

Cum "Cathing Fire" ofera multe surprize o sa ma opresc putin asupra personajelor cheie (noi sau nu).

 

Katniss Everdeen – foarte rar mi s-a intamplat sa pot spune despre un actor ca este natural. Desigur actingul de prima clasa l-am vazut in multe filme dar naturalete inseamna o mulare perfecta in pielea personajului. Jennifer Lawrence nu o joaca bine pe Katniss Everdeen, ci chiar este Katniss, pana la cel mai mic detaliu. Nu e de mirare ca are in palmares un Oscar si atat criticii cat si publicul au fost mai mult decat incantati de prestatia ei din Hunger Games. Ca si personaj, Katniss ramane aceeasi fata simpla, manata de instinctul de supravietuire. Fascinatia magnetica pe care o exercita determina atat publicul cat si celelalte personaje din jurul ei sa vrea sa ii afle toate secretele, asa cum afirma carismaticul Finnick Odair, sau din contra lucruri marunte, cum ar fi culoarea favorita. Katniss, prin excelenta simbol al omului simplu din districte, incepe retinut sa  isi puna intrebari in legatura cu natura sentimentelor ei fata de Gale si Peeta, dar regimul barbar la care este supusa si presiunea lui Snow, o impiedica sa ia o decizie asupra celor doi. Stim sigur ca in cele din urma o sa ia o decizie, adica asa ar fi normal nu? Inca doua filme si cel mai probabil vom afla :).

Peeta Mellark – e baiatul ala bun ca painea calda. Josh Hutcherson intra foarte bine in pielea lui Peeta si gandul ca probabil in al treilea film o sa il vedem ceva mai putin, ma cam intristeaza. Katniss este fata de foc, speranta aia care incolteste in inima locuitorilor din Panem, iar Peeta reprezinta tot ce inseamna tandrete si caldura sufleteasca. Ca si personaj, Peeta este si ramane profund indragostit de Katniss, este sincer si in acelasi timp carismatic. Secventa din interviul cu Caesar Flickerman (Stanley Tucci) este si mai delicioasa decat in primul film. 

 

Gale Hawthorne – cu toate ca dupa primul film m-am indoit sincer de calitatile actoricesti ale lui Liam Hemswoth, parese ca in acest film incepe sa prinda contur chiar daca, pentru o persoana care nu a citit cartile, personajul este inca in umbra si plin de mistere. Tot ce stim e ca o place sincer pe Katniss si mirosim un triunghi amoros in cele doua filme care vor urma. 

 
Finnick Odair – adoratul tuturor din Capitoliu, bomboana de baiat care umbla mereu la pieptul gol si are ca arma un trident, a prins viata pe ecran prin interpretarea lui Sam Claflin, de care de asemenea m-am indoit la inceput. Finnick e viclean, carismatic, mai mult decat chipes, dar are ca slabiciuni o batrana pe care a avut-o ca mentor si o fata frumoasa, dar cu mintea ratacita, pe nume Annie.
 
Johanna MasonJena Malone s-a dovedit si ea o alegere potrivita pentru Johanna, personaj care este in acelasi timp ucigasa perfecta si femme fatale. Chiar daca la inceput Johanna pare o adversara feroce pentru Katniss, in cele din urma trece in aceeasi tabara cu ea si se dovedeste un aliat de nadejde.
 
Presedintele SnowDonald Sutherland reuseste una din cele mai bune interpretari din film, alaturi de Lawrence si Woody Harrelson. Fara scrupule si avid de control, Snow e dispus sa treaca si prin foc ca sa o inlature pe cea care le-a insulfat oamenilor din districte speranta. Capitoliul nu trebuie sa pice iar oamenii obisnuiti trebuie sa isi aiba lectiile invatate.
 
 
Haymitch Abernathy – Haymitch (Woody Harrelson) bea mai mult, arunca mai multe pastile de umor, dar isi pastreaza aceeasi incredere netarmuita in Katniss. 
 
Effie Trinket - Initial produs autentic al Capitoliului, Effie (Elizabeth Banks) este opulenta prin tinutele extravagante si colorate, fascinata de moda si de beauty, dar in cele din urma reuseste sa isi gaseasca umanitatea si isi exprima sincerele regrete in momentul in care Katniss si Peeta sunt din nou trimisi sa lupte pana la moarte in arena.
 
Regizorul Francis Lawrence face din "The Hunger Games: Cathing Fire", un film mai concentrat si mai bun decat predecesorul sau. Pleaca de la universul sumbru construit de Gary Ross si isi construieste jocurile mai concentrate, mai destepte, condimentate cu personaje mult mai complexe. Asadar, mergeti la film. You will hungry for more!
 
 

Related Posts

The Hunger Games – Mockingjay – Part 2 Trailer
Filme geek de urmarit in 2015 – a doua parte
Filmele anului 2014

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...