Comics, valori si desene animate

Comics, valori si desene animate

Salut! Nu ne-am mai vazut de ceva vreme, n-am mai avut idei sa scriu sau poate a fost concediu sau m-am luat cu recuperarile in materie de seriale si filme. Una din ele… Oricum m-am intors.

Articolul meu de azi trateaza ideea de comics si de comics transpuse in desene animate. Din fericire creativitatea autorilor de benzi desenate cu supereroi isi mentine cursul normal. Nu acelasi lucru poate fi spus si despre desenele animate adaptate dupa acestea. Cred ca astept de foarte multa vreme un nou serial animat cu X-men sau un serial animat macar asemanator cu ce vedeam inainte. Pentru ca da, in desenele animate respective exista acelasi sistem de valori transmis de benzile desenate in sine. Cititorii tineri isi puteau gasi modele printre supereroi care pana la un anumit punct erau oameni normali la fel ca si ei. Puteau sa-si imagineze ca intr-o zi vor deveni Superman, Batman, Iron Man, Wolverine. Si atunci cand intr-un final realizau partea fantastica a universului ramaneau macar cu celalalt set de valori mai putin fantastic. Eroii erau plini… da… de eroism, de hotarare, erau personalitati puternice, erau de asemenea plini de compasiune si aveau mai tot timpul intentii bune, stiau sa-i ajute pe cei care aveau probleme.

Faptul ca adaptarile animate lipsesc, mai nou, desi s-a castigat pe segmentul de filme, pare destul de dramatic. Filmele, desi foarte bune, nu pot acoperi toate detaliile redate intr-un serial, fie el si de animatie. Si mai nou animatiile au fost inlocuite cu niste filmulete care variaza intre 10 minute si 2 ore. “Filmuletele” respective sunt niste creatii care tintesc teoretic toate categoriile de public. Insa realitatea e alta. Animatiile care ajung in cinematografe in ziua de azi au idei si actiuni usor de inteles pentru copii de la 5 ani in sus. Ele raman la acel nivel. Sunt dragute, naive, simpatice, amuzante, fara violenta, fara situatii dramatice, fara nimic nefavorabil asociat cu realitatea. Ori imaginea asta asupra lumii e putin exagerata, chiar si pentru audientele tinere si nevinovate.

Se remarca de asemenea un curent pseudo-cenzuristic de a reduce asa zisa “violenta” din programele pentru minori. Problema respectiva aparuse la un moment dat si in peisajul benzilor desenate. Insa autorii lor au fost destul de destepti incat sa fenteze reglementarile respective si sa transmita aceleasi mesaje prin creatiile lor, in niciun caz sa se conformeze. Asa zisa violenta este inlocuita cu problematica sentimentala, indopata in creierele tinere in exces. Parerea mea este ca acest tip de problematica abordata fortat este mult mai periculoasa decat faptul ca Batman ii mai pocnea din cand in cand pe infractori in benzile desenate. Copiii supraindopati cu probleme de genul acesta vor ajunge in cel mai fericit caz niste simulacre triste ale copiilor care luau contact cu desenele cu supereroi. Mi se pare mult mai normal sa aud un copil dorindu-si sa fie Superman sau Spiderman decat sa stea si sa dezbata probleme sentimentale.

Sper ca in comentariile aferente articolului sa aud si parerile voastre. O seara frumoasa!

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...