Ce urmeaza in noul univers Star Wars

Urmatoarea miscare a Aliantei Rebelilor

Photo credit: Scott Erwert www.behance.net/erwert
Photo credit: Scott Erwert www.behance.net/erwert

Aruncarea in aer a celei de-a doua Stea a Mortii este, cu siguranta, o reusita imensa pentru Alianta Rebelilor, la fel cum sunt si mortile Imparatului si a lui Darth Vader. Imperiul, astfel, si-a pierdut nu doar cea mai puternica arma, dar si conducatorii cheie. Totusi, asta nu inseamna ca Imperiul se va dizolva instant. Pana la urma urmei, acesta este extrem de vast si, asa cum anumite sisteme stelare – sau lumi – din cadrul acestuia sunt de partea insurgentilor, unele vor fi in continuare loiale Imperiului.

Acest lucru inseamna ca, dupa victoria de pe Endor, Rebelii trebuie sa pregateasca un plan serios de expansiune si posibil chiar de recucerire, deoarece e foarte posibil ca puterile loialiste Imperiului sa fie de factura militara, daca nu si de factura economica, lucru care ar pune intr-un alt tip de pericol noua posibila Republica, dinainte ca aceasta sa existe propriu-zis.

 

Ce se intampla cu vidul politic lasat de Imperiu?

Photo credit: Scott Erwert www.behance.net/erwert
Photo credit: Scott Erwert www.behance.net/erwert

Imperiul poate a fost ranit ireparabil, dar asta nu inseamna ca acesta dispare instant si lasa Rebelii sa reorganizeze totul dupa cum doresc ei.

Rezumatul cartii Star Wars: Aftermath intreaba: “Ce se va grabi sa umple golul lasat de Imperiu?” – poate va iesi la suprafata un lider puternic sau, poate, vom vedea aparitia unui antagonist nou care vine sa preia puterea. O alta varianta este ca Imperiul sa se desparta in mai multe factiuni care vor incepe sa se lupte intre ele pentru suprematie. Daca aruncam doar o privire rapida peste istoria civilizatiei umane, observam ca oricare dintre aceste variante este la fel de plauzibila.

Noua situatie de incertitudine politica mai inseamna ca, cel mai probabil, nu vom mai vedea lupte spatiale la scara mare, in schimb, cartile si, probabil si filmele, se vor axa pe conflicte mult mai restranse, aproape de gherila.

 

Luke incepe sa reconstruiasca Ordinul Jedi?

ordin-jedi

Odata cu Ordinul 66 si apoi moartea lui Obi-Wan Kenobi, Yoda si a lui Darth Vader, Luke ramane singurul Jedi. Desigur, este posibil ca altii sa mai existe ascunsi pe lumi indepartate si este foarte posibil ca alti indivizi sa demonstreze aptitudini in utilizarea Fortei, ca in cazul lui Luke.

Trebuie sa nu uitam contextul de la sfarsitul Episodului VI, Return of the Jedi. Scolile si institutiile de antrenament Jedi sunt in ruina, iar intregul Ordin Jedi este privit ca o relicva, o religie antica lipsita de relevanta in prezent. Oare Luke va lua asupra sa responsabilitatea de a restabili Ordinul Jedi? Sau faptul ca e constient de tentatia Partii Intunecate si a daunelor pe care aceasta le poate cauza il va face sa evite restabilirea Ordinului?

Si mai avem un lucru de mentionat, sora lui Luke – chiar daca Leia nu a demonstrat afinitate fata de Forta pe parcursul trilogiei originale, nu inseamna ca acest lucru nu poate fi trezit de expunerea sa la Luke. Trebuie sa tinem minte discutia dintre Obi-Wan Kenobi si Yoda: cand Obi-Wan lamenteaza faptul ca Luke este “ultima speranta”, Yoda spune: “there is another”.

 

Relatia dintre Luke si Leia

Photo credit: Scott Erwert www.behance.net/erwert
Photo credit: Scott Erwert www.behance.net/erwert

Acum c-am adus-o in discutie pe Leia, trebuie discutat cum va evolua relatia celor doi frati.

Faptul ca sunt constienti de relatia de sange dintre ei va schimba, cu siguranta, felul in care vor interactiona unul cu celalalt, Acest fapt s-ar putea sa se dovedeasca a fi lucrul care sa-i uneasca, deoarece ei sunt doua personaje – arhetipuri – foarte diferite.

Leia este puternica, dar ea este un conducator si un politician, mai presus de toate, care va avea un rol important in orice forma de guvern va fi instituita de Rebeli. Pe de alta parte, Luke este un razboinic, fie el si spiritual, pregatirile lor separate i-a format pentru doua roluri complet diferite in universul de dupa lupta de pe Endor.

Fiind doua arhetipuri foarte diferite, este foarte probabil ca cei doi sa aiba prioritati complet diferite acum ca lupta pentru supravietuire si invingerea Imperiului nu mai sunt lucrurile care ii tin impreuna, deci ramane de vazut cum va evolua relatia celor doi.

 

Cat de solo ramane Han Solo?

han-solo

Han Solo a trecut prin cea mai mare schimbare pe parcursul trilogiei, trecand de la un contrabandist sarcastic la un general eroic. Acum ca relatia dintre Luke si Leia este clarificata ca fiind una fraternala, Han nu mai are nici un rival romantic si se presupune ca el va urma traiectoria clasica de: iubit, tata, conducator – o traiectorie care a fost ilustrata deja in Universul Expandat care nu mai exista.

Sigur ca nu este obligatoriu ca lucrurile sa fie atat de simple in noul univers Star Wars; in principal datorita zvonurilor conform carora personaje cheie din Star Wars: The Force Awakens, care se gasesc de ambele parti ale Fortei, sunt de fapt copiii lui Han Solo.

Este de asteptat, totusi, ca datorita pozitiei sale in cadrul Rebeliunii, Han sa joace si el un rol important in cadrul noului guvern.

 

Acestea sunt subiectele la care m-am gandit ca ar fi cele mai presante in ceea ce priveste evolutia universului Star Wars care urmeaza sa reinceapa anul acesta.

Voi ce pareri aveti despre oricare dintre aceste intrebari? Lasati un comentariu sa continuam discutia!

Fie ca Forta sa fie cu noi!

Related Posts

Cum am vazut prima oara filmele Star Wars
Star Wars: The Force Awakens Trailerul Oficial
Recenzie Aftermath: Journey To The Force Awakens
Ce au in comun Star Wars si filmele cu samurai
Analiza trailerului Star Wars Episode VII: The Force Awakens
Cum arata universul Star Wars dupa noul trailer
Ce castiga intre un Lightsaber si Adamantiu
TIE Fighter – Star Wars Anime

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...