Ce castiga intre un Lightsaber si Adamantiu

Din moment ce, atat Marvel cat si Star Wars se gasesc acum sub umbrela Disney, un cross-over intre universurile Star Wars si X-Men este, cel putin, posibil, chiar daca nu tocmai probabil. Scopul articolului este sa facem putina specula distractiva legata de ce ar castiga intre un lightsaber si adamantiu, asa ca plecam de la supozitia ca asta s-ar putea intampla.

 

Lightsaber si Adamantiu

Mai toti dintre noi suntem constienti, in general, de caracteristicile acestor doua componente fantastico-fictive ale celor doua universuri, dar cati dintre voi s-au gandit care-ar fi rezultatul daca un lightsaber – indiferent de care parte a Fortei s-ar gasi manuitorul – se intalneste cu ghearele de adamantiu ale lui Wolverine?

Raspunsul este pe atat de greu de dat pe cat de subiective sunt fandom-urile celor doua universuri, dar dati-mi voie sa va dau cateva indicatii cat de obiectiv posibil.

 

Lightsaber

Lightsaber

Nu stau sa fac acum un istoric al lightsaber-urilor din Star Wars, dar mai toti suntem constienti de capacitatile acestor sabii de plasma in urma filmelor. Ei bine, din moment ce pe partea cealalta avem de-a face tot cu un material fictiv, trebuie sa sapam putin mai adanc in ceea ce poate face un lightsaber.

In urma unor cautari, am dat peste informatia conform careia, atunci cand un lightsaber se intalneste cu un material dens, campul electromagnetic imens generat de arcul electric duce la crearea de rezistenta sporita, astfel incat nu va lasa materialul solid sa il intrerupa pe acesta – lucru care ar duce la inchiderea razei. Asta inseamna ca atunci cand se intalneste cu ceva dens, lightsaber-ul opune atat de multa rezistenta incat lasa impresia de a fi solid.

In anumite circumstance – foarte rare -, anumite materiale solide pot trece prin campul electromagnetic dezvoltat de arcul electric al unui lightsaber, astfel cauzand un scurt-circuit si inchizand raza.

Lista cu aceste materiale solide era destul de variata in Universul Expandat, dar dupa cum am vorbit in trecut, acesta nu mai exista si un nou Univers Star Wars urmeaza sa fie dezvoltat odata cu trilogia de carti Star Wars: Aftermath.

Singurul material din lista veche care ar trebui sa existe inca este fierul Mandalorian, desi as putea sa ma insel si sa fie mentionate si cateva dintre celelalte in diferitele seriale care au loc intre Episoade I si VI.

Poate cel mai bun exemplu al capacitatilor unui lightsaber este cand Qui-Gon Jinn taie prin usile ranforsate ale unei nave spatiale in Episodul I. Dar trebuie notat ca acela nu era un otel special si dureaza ceva timp ca acesta sa taie o bucata din acesta.

 

Adamantiu

gheare-adamantiu
Image credit: Astonishing X-Men #1

 

Acum sa discutam putin despre metalul super-puternic al universului Marvel si, in mod special, tipul de adamantiu aflat in corpul lui Wolverine, deoarece exista mai multe tipuri de adamantiu.

Adamantiul este descris ca fiind un aliaj artifical, pe baza de fier si foarte dens. O cantitate suficienta de adamantiu poate rezista mai multor explozii nucleare, fara ca acesta sa suporte vreo dauna.

Densitatea este atat de mare incat, odata racit, forma adamantiului nu mai poate fi modificata decat prin alterare la nivel molecular si foarte putine forte cunoscute sunt capabile de a-i altera structura moleculara.

 

Adamantiul lui Wolverine

wolverine
Image credit: Leinil Francis Yu

 

Adamantiul grefat pe scheletul lui Wolverine este numit Adamantiu Primar, sau Adamantiu Adevarat. Acesta reprezinta incercarea de a recrea materialul cunoscut sub numele de Proto-Adamantiu, un aliaj care a fost creat din greseala de catre Doctorul Myron MacLain, a carui reteta n-a mai putut sa fie recreata. Singurul obiect facut din acest material, din universul Marvel, este scutul lui Captain America si este indestructibil.

Adamantiul Adevarat este aproape la fel de puternic/rezistent pe cat Proto-Adamantiul, dar acesta poate fi reprodus. Ce-i drept, el nu poate fi manipulat decat de creaturi cu puteri zeiesti, ceea ce il face extrem de rar si scump. Odata ce adamantiul lichid se raceste si intareste, acesta nu mai poate suferi manipulari.

 

Lightsaber vs Adamantiu

Acum ca avem un habar general despre caracteristicile “materialelor” relevante discutiei, putem incepe sa ne gandim cum acestea s-ar comporta daca s-ar intalni unul cu celalalt.

Trebuie sa mentionam ca cele doua sunt considerate a fi, mai mult sau mai putin, indestructibile in universurile lor, deci ce se intampla daca s-ar intalni undeva pe teren neutru unde pot coexista si unde si-ar pastra toate caracteristicile?

Argumentul Lightsaber-ul poate taia adamantiul din prima

Acesta este, probabil, primul argument care vine in minte cand ne gandim ce se intampla cand un lightsaber se intalneste cu un metal. Dar adamantiul nu este orice metal si dupa cum am tinut sa mentionez mai devreme, atunci cand un lightsaber se intalneste cu un material foarte dens, asa cum este cazul adamantiului, incepe sa se comporte mai mult ca un obiect solid. Astfel lupta dintre un lightsaber si ghearele lui Wolverine ar aduce mai mult cu lupta dintre Wolverine si o sabie din metal care luceste si scoate un sunet specific.

Daca nu-l taie, atunci Lightsaber-ul poate topi adamantiul

Qui-Gon-Jinn-lightsaber-usa

Vedem in Episodul I cum Qui-Gon Jinn reuseste sa decupeze o bucata dintr-o usa ranforsata, efectul aratand ca si cum ar fi topit metalul. Trebuie luat in considerare, totusi, ca acest lucru a durat ceva vreme si a implicat ceva efort si concentrare din partea sa.

Aici intra din nou in joc capacitatea adamantiului de a putea rezista echivalentul unei explozii nucleare, temperatura pe care ar emana-o sabia neputand sa fie nici pe departe atat de mare.

Mai mult, lightsaber-urile nu degaja caldura, temperatura imensa a plasmei din care raza este formata, fiind incapsulata de un camp de forta electromagnetic. In alta ordine de idei, daca lightsaber-urile ar degaja caldura, nu ar putea fi utilizate de nimeni si de nimic, cu atat mai putin de oameni, fie ei si manuitori ai Fortei.

 

Concluzia

Singura concluzie care poate fi trasa este ca intre lightsaber si adamantiu, nu poate exista un castigator. Cel putin cand e vorba de caracteristicile acestora, se lupta de la egal la egal.

Totul s-ar rezuma la utilizatori si aici este cu totul alta discutie pentru o mie de alte articole.

Darth Maul versus Wolverine

 

Voi ce parere aveti de analiza mea, aveti alte pareri sau idei? Nu ezitati sa mi le transmiteti in sectia de comentarii.

Related Posts

Despre Deadpool (nu ala cu Clint Eastwood)
Cum am vazut prima oara filmele Star Wars
Este Jessica Jones mai bun decat Daredevil?
Star Wars: The Force Awakens Trailerul Oficial
Recenzie Aftermath: Journey To The Force Awakens
Ce au in comun Star Wars si filmele cu samurai
Benzile desenate Marvel NOW! din Romania
Avengers: Age of Ultron

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...