Captain America: The Winter Soldier

Ca sa fiu sincera ma asteptam ca si Captain Ameria: The Winter Soldier sa fie ancorat putin in mega-succesul anului 2012, The Avengers. Analizand tiparul deja existent era logic: pe Tony Stark, in Iron Man 3, il cuprind atacurile de panica pentru ca realizeaza ca fortele extraterestre pot invada oricand iar oamenii sunt destul de neputinciosi iar Thor, in Thor 2, mai are cateva probleme de rezolvat cu al sau frate, Loki.
Cap spune pur si simplu punct si de la capat. Drama lui Captain America nu pleaca de la personalitatea excentrica, motive shakespeariene si nici nu incearca sa se ancoreze in vreun fel in ceea ce a fost. Incearca pur si simplu sa se adapteze la realitatea de dupa 1945 si de atunci a trecut cam mult timp, nu-i asa?
Daca in primul film Captain America ni se servea pe tava o poveste trista despre un erou de razboi si un inamic pe masura, The Red Skull, Captain America: The Winter Soldier isi propune sa integreze personajul in prezent. Hai sa uitam lupta nebuna din Avengers si sa ne concentram pe un erou. Nu pe o poveste din WW2. Serios, Cap traieste in prezent si ar fi grozav sa il cunoastrem!

Despre Captain America: The Winter Soldier se pot spune multe, dar daca ar fi sa incep cu o parere simpla si la obiect ca sa va starnesc interesul, atunci declar cu multa sinceritate ca filmul este cel mai ambitios proiect Marvel de la The Avengers pana in prezent si eu personal l-as incadra intr-un top al celor mai bune filme cu eroi facute vreodata.

Inainte sa vorbesc putin despre plot o sa imi justific putin afirmatia de mai sus. Asadar, de ce Captain America: The Winter Soldier e un film atat de awesome? Ei bine, pentru ca nu e asa cum ne-am fi asteptat. In primul si in primul rand nu e un film cu eroi si puteri fantastice ci un thriller de spionaj cu o poveste solida si ingrijoratoare in spate. Da, poate ca intriga acestui film ar trebui sa ne puna putin pe ganduri. It worked for me…
Dupa dezghet si aventura nebuna din Avengers, Cap – aka Steve Rogers (Chris Evans) incearca sa se adapteze la secolul 21 si lucreaza in prezent ca si colaborator SHIELD. Atunci cand piratii ataca o nava SHIELD in Oceanul Indian si cer o rascumparare obscena pentru ostatici, Steve si Black Widow (Scarlett Johansson) sunt trimisi in ceea ce pare o misiune de salvare de rutina. Dar desigur, aparentele inseala, iar Nick Furry (Samuel L. Jackson) ascunde secrete care vor iesi la iveala si vor zgudui cam tot ce inseamna SHIELD. O sa ma opresc aici din pentru ca orice as spune in plus va vor da indicii asupra intregii povesti. Cu cat veti sti mai putin cu atat veti savura mai mult povestea.
Personajele principale are povestii le cunoasteti deja: Captain America, Black Widow (personaj cu aceeasi importanta ca si eroul) si Nick Fury. Alte fete cunoscute sunt agentul SHIELD Maria Hill (Cobbie Smulders), care are un rol mic dar important si surpriza mare pe care nu o voi dezbate dar o voi mentiona: romanul Sebastian Stan – Bucky Barnes din primul Captain America.
Sunt introdusi: prietenul lui Steve, fostul parasutist Sam Wilson aka Falcon (Anthony Mackie) si Alexander Pierce (un Robert Redford mai imbatranit decat mi-l aminteam), seful si prietenul lui Nick Fury. Falcon mi s-a parut un personaj facut cu atat lipici si carisma incat in fiecare scena in care apare pur si simplu steals the show. Alexander Pierce bineinteles ca nu e ceea ce pare si cu toate ca personajul in sine e previzibil, raceala si atitudinea glaciala cu care il interpreteaza Redford mentin tensiunea si tonele de intrebari pana la ultimele cadre al filmului.
Steve Rogers nu as spune ca s-a schimbat dar incepe sa constientizeze cine este si ce vrea. Rapunsul la intrebarea “ce te face fericit” vine scurt si la obiect din partea lui Steve: “Nu stiu”. Ce au realizat regizorii sa faca din Steve e mai mult decat laudabil din partea mea. Captain America din primul film si Avengers era un personaj care vedea in nuante clar definite de alb si negru intr-o lume gri. Asta poate ca il facea naiv sau un pic plictisitor in opinia fanilor. Dar acum Steve si-a dat seama ca nimic nu e simplist, iar evolutia lui o vom vedea, poate in Captain Ameria 3 sau in Avengers:Age of Ultron.
Cum spuneam la inceput, Captain America: The Whinter Soldier este inainte de toate un thriller de spionaj care abunda in teme politice contemporane, cum ar fi supravegherea guvernului asupra cetatenilor statului si controlul suprem al datelor personale, si conspiratiile politice. Modul in care se imbina actiunea si de asemenea temele abordate fac din Captain America: The Winter Soldier un film mult mai sofisticat si mai serios decat celelalte filme Marvel. Mi-a ramas in minte si ma roade chintesenta intregii drame politice din film: intr-o lume absolut haotica oare oamenii ar putea sa renunte la libertate pentru a putea beneficia de securitate?
Concluzia: Mergeti sa vedeti filmul asta chiar daca nu sunteti fanul nr. 1 al lui Captain America. Nu e un film lamentabil despre eroi de carton si nu e un film cu totul si totul despre efecte speciale si scene de lupta. Ca si bonus, sub nicio forma nu ratati scena de dupa credite. E ceva la care va asteptati. :)

Related Posts

Despre Deadpool (nu ala cu Clint Eastwood)
Este Jessica Jones mai bun decat Daredevil?
Recenzie The Martian
Benzile desenate Marvel NOW! din Romania
Avengers: Age of Ultron
Ce castiga intre un Lightsaber si Adamantiu
Adaptari cinematografice ale benzilor desenate
Seriale geek de urmarit in 2015 – prima parte

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...