Benzile desenate Marvel NOW! din Romania

Luna iulie a adus pietii din Romania benzile desenate de la Marvel, mai exact trei titluri din relansarea Marvel NOW!, traduse de EAT Comics si editate de Lex Comics.  Cele trei titluri, Iron Man, Deadpool si Thor sunt alegeri bune din punct de vedere al popularitatii personajelor. Iron Man si Thor, cunoscuti deja din filme pentru publicul larg, iar Deadpool reprezinta deja in cultura populara un fel de 4chan concentrat intr-un antierou. Am luat la rasfoit primul numar din fiecare, aparute pe 15 iulie. Parerea mea, pana acum, este favorabila.

 

DEADPOOL scris de Gerry Duggan, Brian Posehn si ilustrat de Tony Moore este probabil unul dintre cele mai amuzante titluri cu Deadpool de pana acum. Umorul personajului nu pica in derizoriu si acesta are teluri, indepartandu-se de un Deadpool cu glume proaste si fara niste dorinte sau scopuri in viata. Inca din primul numar aflam cum acesta se aliaza cu agentul Preston pentru a retrimite in mormant presedintii americani nemorti, titlul fiind plin de referinte si glume legate de acestia. Ilustratia lui Tony Moore ne este cunoscuta din alt titlu deja tradus de EAT Comics, The Walking Dead, care ajunge luna aceasta la numarul #16. Singura hiba pe care am gasit-o traducerii ar fi pierderea unei glume cu referinta la filmul The Shining a lui Stanley Kubrick, dar replica respectiva este imposibil de redat daca nu este citata in engleza.

 

deadpool

 

THOR cu scenariul de Jason Aaron si cu ilustratia impecabila a lui Esad Ribic mi-a parut din prima o idee foarte buna de banda din Marvel NOW! de adus la noi. De precizat faptul ca initial am fost oarecum sceptica in privinta a cum ar suna Thor in romana, dar titlul asta nu-si pierde din savoare, ci este tradus si adaptat perfect scenariului complicat, cu salturi in timp. Este un titlu fantasy de urmarit nu numai datorita traducerii si sunt destul de sigura ca sunt sanse mari sa ajunga favoritul vostru dintre cele trei. Nu voi divulga povestea, acest prim numar creand o expozitie buna, dar va sfatuiesc sa-l urmariti pe Odinson in numerele viitoare.

 

thor

 

IRON MAN de Kieron Gillen si Greg Land este o alegere, banuiesc, strict legata de popularitatea personajului, filmul cu acesta fiind cel care a ridicat cu adevarat MCU pe picioare, devenind mai tarziu unul din Avengerii favoriti ai publicului. Gillen nu este o alegere rea de scenarist pentru Iron Man, dar Greg Land este o alegere proasta pentru ilustratie. Cu acest numar, debutand seria Extremis care isi are radacinile in trecutul pe hartie al personajului, redescoperim alcoolismul, aroganta si flirturile lui Tony Stark cu care suntem familiari, dar din pacate, ilustratorul reuseste sa ne arate doar fetisul sau pentru rictusuri si pareze. Pentru fanii personajului, traducerea este totusi o surpriza placuta, dar simt ca celelalte doua titluri vor avea un impact mai mare. Important e ca exista si ca au fost alese de asa maniera incat pot acoperi o paleta larga de gusturi in privinta benzilor desenate de la Marvel.

 

iron man

 

 

Related Posts

Despre Deadpool (nu ala cu Clint Eastwood)
Este Jessica Jones mai bun decat Daredevil?
Banda desenata romaneasca la Bucuresti ComicsFest 2015
Avengers: Age of Ultron
Ce castiga intre un Lightsaber si Adamantiu
Cum a fost targul de carte SF si Fantasy Final Frontier 2015
Adaptari cinematografice ale benzilor desenate
Seriale geek de urmarit in 2015 – prima parte

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...