Benzi desenate romanesti de actualitate. Part 2

Am revenit cu o continuare a listei inceputa in articolul precedent despre publicatiile de benzi desenate romanesti care mi-au atras atentia in anul 2014. Ma bucura faptul ca pot spune ca este o lista care merita mai mult de un articol, fiind un an care ne-a adus niste titluri demne de atentia noastra deplina. De la scena independenta pana la cea mainstream, lumea benzii desenate a inceput sa miste puternic pe dulcele plai mioritic si sper ca aceasta comunitate sa ramana in continua crestere.

 

BARAGAN 1917 de Felix Tzele, Robert Obert si Diana Necsulescu este o banda cu radacini in istoria Primului Razboi Mondial, urmarindu-l pe fotograful roman Costica Acsinte, a carui colectie de placute fotografice a fost descoperita abia in anii ’80. Colectia acestuia contine momente surprinse in razboi, ilustrand realitatea crunta a momentului. Scenariul frumos scris de Felix Tzele este completat de desenul mai mult decat potrivit contextului al lui Robert si al Dianei Necsulescu, reusind sa aduca un omagiu demn de luat in seama acestui maestru abandonat pana la gasirea comorii sale fotografice. Este un volum interesant atat din punct de vedere istoric, cat si artistic si va invit sa-l cititi.

baragan 1917 coperta-01

 

 

GREAT SNAKE #4 aduna alaturi de Andrei Cotrut si Claudiu Revnic si alti autori, printre care internationali, creand o revista antologica ajunsa pentru prima oara in print, dupa 3 numere exclusive in format digital. Este o revista independenta care strange incepand cu numarul #4 sub o tema comuna povesti imaginate prin prisma mintii autorilor diferiti. Acest numar abordeaza conceptul de Panopticon, un simbol al sinistrei monitorizari a societatii, tot mai aplicabil in realitatea actuala. Este o banda indrazneata si sincera care n-ar cenzura sau ocoli nimic din ceea ce pentru unii ar parea subiecte tabu.

10338413_1567847506775619_1908367722909556810_o

 

 

KAREL LIMAN #ARHITECT de Maria Surducan este al treilea volum din colectia “Relatii ceho-romane in banda desenata”, realizat sub obladuirea Editurii Jumatatea Plina, colectie despre care am vorbit si in primul articol despre benzi desenate romanesti. Volumul de fata este cu siguranta preferatul meu, impletind tributul adus arhitectului ceh al Casei Regale cu o satira la adresa dependentei de retele de socializare. Stilul Mariei Surducan este puternic fluidizat fata de lucrarile sale anterioare, oferind volumului un aspect placut, curat si caricaturizant atunci cand este cazul. Imbinarea firului narativ prin postari si terminologii specifice Facebook-ului si prin traduceri ale jurnalelor lui Karel Liman este o reteta de succes si recomand puternic banda aceasta, fiind un exemplu frumos al artei actuale romanesti.

Karel Liman_MariaSurducan2014

 

 

DOLKY-N TREI STRAIE de Ileana Surducan si Petra Dobruska este ultimul roman aparut pana acum din colectia prezentata mai sus si in articolul anterior, reprezentand o incursiune in acuarela prin lumea pitoreasca a celor sase sate din Banat cu majoritatea locuitorilor de origine ceha. Ileana Surducan ne deseneaza vivid traditiile locului, prezentandu-ne niste locuri linistite, cu o istorie de doua sute de ani in spate si parca ne invita si pe noi sa descoperim locuri frumoase ale tarii noastre. Aerul rustic al intregului volum il face un jurnal de calatorie ilustrat de neratat din scena benzii desenate romanesti.

Coperta-dolky

 

 

HARAP ALB CONTINUA este probabil cel mai cunoscut titlu din aceasta lista, fiind singura revista serializata de benzi desenate in romana care si-a infipt bine radacinile in lumea mainstream-ului, in prezent fiind la numarul #15. Cu o echipa puternica in spate, avandu-l pe Mihai Ionascu drept editor si continand desene de Andrei Moldovan, Octav Ungureanu, care a scos in 2014 volumul ZOBB despre aventurile unui extraterestru in Bucuresti, Cristian Darstar si scenarii de Marian Coman, aceasta revista apare o data la doua luni. Conform titlului, numai primele numere redau povestea cunoscuta a lui Harap Alb, pe parcursul avansarii narative incluzand in mod destept multe referinte la alte simboluri care tin de traditia sau istoria poporului roman.

HAC15_Cop1_simplu

 

 

Related Posts

Benzi desenate romanesti in iulie-august 2015 (Part 1)
Banda desenata romaneasca la Bucuresti ComicsFest 2015
East European Comic Con 2015 – Interviu Marian Coman, Tinerete Fara Batranete
Publicatii noi in banda desenata romaneasca la East European Comic Con 2015
Benzi desenate romanesti de actualitate. Part 1
Interviu – Mihai Ionascu (HAC) si Octav Ungureanu (SCC)

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...