Benzi desenate romanesti de actualitate. Part 1

Anul 2014 a fost unul prolific pentru publicatiile de benzi desenate pe plaiurile autohtone. Desi pe unii v-ar putea mira (eu sper sa nu), arta secventiala este in ascensiune in Romania, atat prin publicatii originale, cat si prin traduceri ale benzilor din afara granitelor noastre, cu scopul de a populariza cat mai mult posibil acest mediu. Voi trece aici in revista niste publicatii importante din punctul meu de vedere, dar asta nu inseamna ca nu va invit sa le cititi pe toate si sa discutam pe urma care v-au impresionat mai tare.

 

CEI DE DINCOLO 1: IN TRECATOARE de George Dragan si Alex Talamba este un volum placut ochiului si cu siguranta asteptat de fanii acestui combo de succes din lumea benzii desenate, Dragan si Talamba colaborand si pe volumele MILA 23 si ELABUGA, prin care au reusit sa-si cimenteze propriul stil. Desenul lui Talamba este pe alocuri inspirat din cel al lui Mike Mignola, ceea ce in contextul povestilor spuse de Dragan este un lucru bun. Precum in Elabuga, volumul exploreaza cautarea credintei intr-o Romanie a Primului Razboi Mondial, fara a baga pe gat cititorilor credinta in Dumnezeu, pentru ca te face sa consonezi cu personajele aflate in situatia, locul, momentul in care se afla. Implicarile mistice sunt de bun gust si vreau cu nerabdare sa vad ce va oferi al doilea volum din Cei De Dincolo. Stay posted!

CEI DE DINCOLO COPERTA 1

 

MICKEY PE DUNARE de Cristian Darstar si Alexandru Berceanu este primul volum din colectia “Relatii ceho-romane in banda desenata” publicata de Libraria Jumatatea Plina. Colectia de fata, momentan alcatuita din 4 volume, doreste sa surprinda in scop atat educativ cat si artistic momente in istorie cand cele doua popoare au avut de-a face unul cu celalalt, precum spune si titlul. Este o colectie ambitioasa si ce-am reusit sa vedem pana acum arata foarte bine. Acest volum surprinde vacanta unei familii cehe in Romania dupa Primavara de la Praga (1968), cand Cehoslovacia a fost invadata de Uniunea Sovietica. Perspectiva infantila a juniorului familiei, Pavel, face ca aceasta aventura prin Romania socialista sa fie privita aproape cu umor, iar referintele de pe litoral sau din Delta Dunarii fac acest volum si mai savuros. Va invit in primul rand pe voi, cei din generatia mea, la lectura acestui volum, deoarece surprinde niste momente greu de gasit in alte publicatii care trateaza perioada aceea a Romaniei.

Mickey pe Dunare_Jumatatea plina

 

ARIPI DE OTEL de Adrian Barbu, dupa o poveste de Jiri Sitler este al doilea volum din colectia despre care am vorbit mai sus. Acesta exploreaza momente din viata a patru piloti cehi, deveniti faimosi dupa Batalia pentru Britania din Al Doilea Razboi Mondial, focusandu-se in principal pe Josef Balejka. Desi este prezentat destul de pe scurt momentul interactiunii acestora cu Romania, nu asta este lucrul care ar fi putut face albumul absolut minunat, dar a fost probabil limitat de numarul de pagini, ci dezvoltarea personajelor. Mi-ar fi placut sa vad mai pe larg camaraderia dintre cei patru, in rest fiind o publicatie de neratat din aceasta serie.

1925136_711466795596595_3221505788361444291_n

 

PROFETIA URBANA de Robert Obert este un album care a prins aripi inca de cand era la nivelul de campanie de multifinantare pe platforma We Are Here. Acesta atrage atentia prin stilul neconventional de desen al lui Robert si prin momentele existentialiste prin care trece protagonistul Schija. In rest, din punct de vedere al scenariului, volumul ne face sa ne dorim sa vedem mai mult din universul incropit in mintea lui Robert, simtindu-se ca asta este o prima parte, de introducere. Profetia Urbana merita sustinuta pentru ca nu cred ca merita privita ca pe “inca o poveste cliseica post-apocaliptica”. Numai desenul in sine realizeaza un peisaj distopic de admirat.

 

20140618_233223

PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR de Maria Surducan probabil va suna cunoscut, deoarece anul asta a fost reeditata, prima oara aparand in 2013 in tiraj limitat, tot in urma unei actiuni de multifinantare. Va rog sa nu va opreasca titlul din a o citi, nu este o ilustrare a basmului lui Petre Ispirescu, ci asa cum sustine si autoarea, o reinventare. Pe langa desenul impecabil care sare cu siguranta in ochi, avem aici o contopire originala intre basmele cu Praslea, Lupul cel Nazdravan, Pasarea Maiastra impreuna cu referinte la alte personaje care sunt bine introduse in locul lor. Volumul asta nu se vrea un Fables romanesc, dar cu siguranta ne face s-o urmarim cu interes pe Maria Surducan si stilul ei de a combina cu succes arta bizantina si steampunk-ul atunci cand asta isi propune. Eu, cel putin, in partea a doua voi vorbi si despre un alt volum de-al ei.

 

res_887d845d8404da90de4f0cd6869f9428

 

BONUS: THE WALKING DEAD (RO) de Robert Kirkman si Tony Moore a inceput din noiembrie 2014 sa fie tradusa de Asociatia Event Art Tour, in prezent fiind proaspat publicat numarul #6. Este o traducere pe care o sustin puternic si daca sunteti fani ai serialului cu morti umblatori cu siguranta veti dori si voi sa vedeti povestea diferita tiparita de Kirkman si Moore inca din 2002. Este o buna ocazie de a sustine piata autohtona si revista este usor de gasit, daca nu in librarii, cu siguranta in mediul online. Cautati-o cu incredere, traducerea nu dezamageste, ba chiar adaptarea curge foarte natural in limba noastra in aceste prime numere.

twd

Related Posts

Benzile desenate Marvel NOW! din Romania
Banda desenata romaneasca la Bucuresti ComicsFest 2015
Publicatii noi in banda desenata romaneasca la East European Comic Con 2015
Cum a fost targul de carte SF si Fantasy Final Frontier 2015
Benzi desenate romanesti de actualitate. Part 2
5 benzi desenate actuale de urmarit. Part 3 – Image
5 benzi desenate actuale de urmarit. Part 1 – Marvel

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...