Banda desenata romaneasca la Bucuresti ComicsFest 2015

Pe 20-21 iunie, cafeneaua Lente&Sotron a gazduit evenimentul Bucuresti ComicsFest, ocazie cu care scena de banda desenata romaneasca s-a largit. Acolo puteai regasi benzi mai vechi, dar si afla despre publicatiile noi, direct de la artisti. Voi vorbi intai putin despre atmosfera si event in sine, apoi va voi prezenta capturile noi.

 

20150621_173255

 

Prima zi a debutat cu lansarea albumului BALADA EROICA de Puiu Manu. Lansarea a fost insotita, precum si celelalte, de un mini-panel despre aceasta, arhitectura locatiei oferind spatiul necesar pentru asemenea adunari in timpul targului. Apoi, spiritele s-au mai animat, au inceput si sesiuni de live drawing si atmosfera a fost foarte destinsa. Puteai sa vizualizezi planse din diferite albume, sa te plimbi printre standuri sau sa faci o pauza de targ la parter, la o cafea. Peisajul era frumos completat de chitara lui Alin Ivan, desenatorul lui Vlady.

 

20150621_182221

 

20150621_184802

 

 

20150621_191137

 

 

A doua zi a avut de asemenea lansari, de data asta a Revistei Comics #27 si ULTIMA RECOMPENSA de Vlad si Radu Popa. Dupa un live drawing de-al lui Robert Obert si un panel despre animatia in Flash, ComicsFest-ul s-a incheiat intr-o nota vesela cu panelul lui James Bong, unde in jumatate de ora s-a si ras mult, dar am atins si subiecte sociale serioase. Pe scurt, pot spune ca a fost o adunare intima in care te puteai destinde si vorbi cu oameni cu pasiuni asemanatoare. Au mai fost prezente Abatia, Harap Alb Continua, The Walking Dead Ro (cu numarul #14 proaspat lansat), Jumatatea Plina, Red Goblin, MangaShop, ComicsCafe si bineinteles, standul Revistei Comics, organizatoare de altfel a evenimentului.

 

20150621_182050

 

20150621_184816

 

REVISTA COMICS #27 reuneste, precum si celelalte editii, preview-uri ale artistilor romani, reprezentand un compendiu care va va tine mereu la curent cu ce se intampla atat in lansari printate, cat si in webcomics. Ca tot vorbim de webcomics (va promit un articol pe larg despre cele romanesti care merita atentia), in acest numar regasiti pagini din STIMA APELOR, cu scenariu de Maria Surducan si ilustrat de Anna Benczedi si ARS MORIENDI de Elena Barbu si Vasile, webcomics pe care le urmaresc saptamanal cu nerabdare. Serios, daca aveti o zi proasta, aruncati un ochi peste Ars Moriendi. Imi veti multumi pe urma.

 

11659448_886752118065912_75198826133368250_n

 

ULTIMA RECOMPENSA de Vlad si Radu Popa este un spaghetti western in banda desenata cu o eroina principala pusa pe vanat recompense. Mi-a placut stilul grafic si fireste, referinta la Tarantino, dar ma intreb daca era cu adevarat nevoie ca personajul sa treaca prin doua momente de damsel in distress destul de similare. Primul moment ar fi putut fi tratat diferit, deoarece poate pacali cititorul ca duduia respectiva nu-i un personaj prea puternic, stricand astfel putin atmosfera expozitiei. In afara de minusul asta, e o banda lejera si distractiva.

 

cover_by_porkopterix-d8xj6xi

 

PIATRA SANGELUI de Timotei Drob nu a fost lansata la ComicsFest, dar abia acum am ocazia sa v-o prezint. Este cea mai noua aditie la colectia Jumatatii Pline in colaborare cu Ambasada Ceha, acest album creand un pic de controversa din pricina stilului grafic. Aici intervine subiectivismul pe care il avem toti, mie placandu-mi acest album. Schimbarea registrelor de dialog si stilul este unul obisnuit pentru cei care au mai vazut lucrari de-ale lui Timotei Drob, dar pentru multi prima impresia a fost ca ar fi o banda “urata”. Totusi, este o banda de razboi, portretizand o lupta pe teritoriul romanesc actual din 1788 dintre imperiul austro-ungar si cel otoman, iar stilistic consider albumul foarte potrivit, nu neaparat pentru ca il urmaresc de ceva timp pe autor, dar si datorita concordantei cu subiectul. Este o banda pe care v-o recomand cu caldura, potrivindu-se perfect in colectia Relatii Ceho-romane. Volumul este ceva diferit, nu ceva urat.

 

PdKqKXV

 

Cam atat despre intrunirea asta voioasa de amatori de benzi desenate. Fireste, am vorbit doar despre banda romaneasca, dar Red Goblin, MangaShop, Jumatatea Plina si ComicsCafe au avut si benzi straine. Diversitate a fost, atmosfera a fost, iar banda desenata in Romania este pe un drum bun. Pe langa asta, weekend-ul trecut au fost prezente la festivalul Electric Castle The Walking Dead Romania, Terapie de Basm, Abatia si HAC la un stand vesel la care lumea punea curioasa intrebari, cumparand cate ceva pentru a omori timpul ziua, cand festivalul era mai linistit si la fel ca mine, multi se bucurau ca scena de banda romaneasca se misca. A existat totusi un mare minus pentru mine, vremea, care m-a trimis rapid inapoi acasa, ca o printesa ce sunt.

 

11709435_511676625664637_8586785187359661522_n

 

Related Posts

Benzi desenate romanesti in iulie-august 2015 (Part 1)
Benzile desenate Marvel NOW! din Romania
East European Comic Con 2015 – Interviu Alin Ivan, Vlady
East European Comic Con 2015 – Interviu Echipa Abatia, Abatia
East European Comic Con 2015 – Interviu Marian Coman, Tinerete Fara Batranete
Publicatii noi in banda desenata romaneasca la East European Comic Con 2015
Cum a fost targul de carte SF si Fantasy Final Frontier 2015
Final Frontier 2015 – Singurul targ de carte SF & Fantasy din Romania

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...