Avengers: Age of Ultron

avengers-age-of-ultron-cover-poster

Avengers: Age of Ultron reuseste sa fie exact ceea ce trebuia sa fie. Un sequel pentru Avengers in adevaratul sens al cuvantului.

Un sequel trebuie sa fie mult mai “mare”, mai grandios decat filmul original, actiunea trebuie sa fie de anvergura mai mare, drama personajelor sa fie mai personala si amenintarea trebuie sa fie clar mai mare sau mai presanta decat cea din filmul initial.

Avengers: Age of Ultron reuseste sa faca toate lucrurile de mai sus si mai adaug acestora un simt comic si pe alocuri auto-referential neasteptat de reusit si de bine-venit.

Daca Avengers a avut nevoie de ceva timp pentru a ajunge la scenele de actiune masive, Avengers: Age of Ultron utilizeaza faptul ca personajele au fost deja prezentate in filmele lor individuale si sare direct in actiune. Prima scena din film este o scena de actiune destul de mare care are rolul de a ne reintroduce rapid in universul cinematic Marvel. In acelasi timp aceasta scena da si tonul pentru tot restul filmului.

Tot in aceasta scena ne sunt prezentati si Quicksilver si Scarlet Witch, care vor avea un rol destul de important de jucat pe parcursul intregului film. Intai acestia sunt inamicii Avengerilor dar apoi descopera ca de fapt au un inamic comun si se decid ca inamicul inamicului meu…

Pe linia dramatica, Age of Ultron ne ofera o privire ceva mai adanca in psihicul Avengerilor, aratandu-ne fie cele mai mari temeri sau regrete ale lor. In cazul lui Black Widow vedem pentru prima oara cateva lucruri din trecutul ei – foarte importante pentru dezvoltarea ei ca personaj din moment ce Black Widow inca nu are un film solo.

ultron-hand-lazor

In ceea ce priveste amentinarea, aceasta ia forma lui Ultron, o inteligenta artificiala creata de catre Tony Stark cu ajutorul sceptrului lui Loki. Ultron isi constrieste un corp umanoid, este foarte impozant pe ecran – chiar daca este CG – dar cea mai mare parte din amenintarea si puterea lui provine din faptul ca James Spader ii face vocea. Este poate cel mai non-salant si constient-de-sine antagonist pe care l-am vazut pana acum intr-un film cu genul acesta de buget, jos palaria. Acum, in ceea ce priveste motivatia lui Ultron, acolo scartaie ceva-ceva datorita faptului ca se bazeaza pe un trop foarte uzat, nu este inca un cliseu dar cam este. Eu il numesc “Sindromul Sephiroth”.

Sephiroth-PortraitSindromul Sephiroth apare atunci cand antagonistul nu vede alta metoda de a aduce pacea sau liniste pe o planeta, decat sa omoare, ori pe toti oamenii ori toata viata in general.

Dar se poate trece peste acest mic neajuns pentru ca felul in care Ultron abordeaza problema si felul in care alege sa se lupte cu Avengerii sunt lucrurile importante legate de personaj si de povestea filmului pe de-a-ntregul.

Adaugarea lui Quicksilver si Scarlet Witch functioneaza, chiar daca ei ca personaje sunt doar usor conturati. In aceasta situatie mai putin a insemnat “mai bine” deoarece in contextul povestii motivatia lor functioneaza foarte bine. La fel, este credibila si schimbarea lor de stindarde din Actul 3.

In ciuda faptului ca filmul este practic actiune constanta, acesta este destul de bine temporizat. Au avut grija ca scenele de actiune sa fie presarate cu moment care sa le detensioneze putin, fie portiuni din film mai linistite, fie replici comice ale personajelor. Desi glumele sunt imprastiate pe intreg parcursul filmului, personajele care se remarca in acest domeniu fiind Hawkeye – care vine cu o gluma constienta-de-sine grozava in care recunoaste absurditatea situatiei si a faptului ca el are un arc si sageti – si in mod foarte surprinzator, Ultron insusi, el este o sursa mult mai mare de poante decat m-as fi astepta.

the-vision-age-of-ultron

The Vision arata foarte misto si ma bucur sa-l vad pe Paul Bettany devenind o parte mai importanta a francizei.

Referintele din Avengers: Age of Ultron

Asa cum suntem obisnuiti, filmele din Universul Cinematic Marvel contin multe referinte, fie la benzile desenate pe care se bazeaza, fie la alte filme trecute sau viitoare din cadrul acestuia.

In Avengers: Age of Ultron avem o groaza de referinte la un loc, din moment ce acesta reuneste o groaza de supereroi la un loc.

captain-america-mjolnirPrima referinta care cred ca apare in film dar oricum prima ca importanta este ca in scena in care toti Avengerii incearca sa-l ridice pe Mjolnir, Captain America reuseste sa-l miste putin, acest gest fiind observat doar de catre Thor. Aceasta este o referinta asupra faptului ca la un moment dat, in benzile desenate, Captain America chiar ridica si foloseste maretul ciocan al lui Thor.

Apoi mai avem o referinta, legata tot de Captain America, cand acesta vorbeste cu Falcon si acesta din urma ii spune ca e multumit sa faca echivalentul muncii de politist a supereroilor, ca treaba de Avenger este a Capitanului. Aceasta poate fi o referinta la faptul ca in benzile desenate, la un moment dat, Falcon a devenit noul Captain America.

O referinta la primul Avengers este ultimul cadru din scena de lupta dintre Tony in armura Hulkbuster si Hulk, cadrul referindu-se la scena din Avengers in care Hulk ii da un pumn lui Thor scotandu-l din cadru.

Dar acum sa trecem la referintele legate de viitoarele filme din Universul Cinematic Marvel.

In primul rand avem parte de-o referinta nu foarte subtila la filmul Black Panther, tara sa de provenienta si pe care o conduce, Wakanda, este mentionata.

Desigur mai toti stim deja de scena de la ferma in care se planteaza semintele lui Captain America: Civil War.captainamericacivilwar

 

O referinta ceva mai subtila este legata de Thor: Ragnarok. Viziunea din film a lui Thor este legata de Iad si cum el isi duce poporul in Iad. Din moment ce Ragnarok este practic Apocalipsa la vikingi, aceasta este o referinta clara pentru al treilea film al lui Thor.

Thor-Ragnarok-Official-Marvel-Movie-Logo

Si in caz ca mai era nevoie de o mentiune oficiala, Infinity War este destul de clar conturat, tot de catre Thor si mai apoi in timpul genericului de final.

Infinitywarlogo

S-ar mai putea intra in detaliu despre film dar deja vorbesc de ceva pagini si nu vreau sa va plictisesc. Daca doriti o versiune putin diferita si in engleza a acestei recenzii va rog sa imi vizionat vlogul aici.

 

Voi ce parere aveti despre Avengers: Age of Ultron, ce mi-a scapat din analiza? Spuneti-mi in sectiunea de comentarii.

Related Posts

Recenzie Terminator Genisys
Benzile desenate Marvel NOW! din Romania
Ce castiga intre un Lightsaber si Adamantiu
Adaptari cinematografice ale benzilor desenate
Filme geek de urmarit in 2015 – a doua parte
Filme geek de urmarit in 2015 – prima parte
Captain America: The Winter Soldier
Filmele anului 2014

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...