Analiza trailerului Star Wars Episode VII: The Force Awakens

Multumesc pentru predarea lightsaber-ului Ioana, Forta este puternica cu “familia” noastra de geeks. Ai cam acoperit majoritatea ariilor de importanta in articolul tau cu analiza noului trailer Star Wars Episode VII: The Force Awakens dar cred ca mai pot adauga cateva chestii pe ici, pe colo.

 

Nararea lui Luke

Sa ne concentram nitel asupra nararii lui Luke de pe fundalul trailerului, in mod special asupra faptului ca el spune ca atat sora lui detine Forta, precum si tatal sau. Am speculat in articolul meu precedent despre ce urmeaza in noul univers Star Wars, ca este foarte posibil ca Leia sa fie capabila de a utiliza Forta, se pare ca aceasta narare confirma acest lucru.

Ceea ce este cu adevarat interesant si poate chiar extrem de important este ca Luke foloseste timpul prezent cand se refera la tatal sau, plus ca acesta acesta este primul enumerat.

Pentru o mica recapitulare, la sfarsitul lui Return of the Jedi, Luke arde corpul tatalui sau pe un rug, pentru ca in ultima scena a filmului, acesta sa apara in forma sa de “Force ghost”, forma sa energetica sa-i spunem. Asemeni lui Obi-Wan Kenobi si Yoda, acesta a devenit parte a Fortei. Initial cadrul a vrut sa reflecte faptul ca Darth Vader/Anakin s-a izbavit cu utimul sau gest si a redevenit un Jedi in momentul mortii.

Acum fie ca el spune asta ca a continuat sa comunice cu tatal sau intre cele doua filme si ca atare pentru el este inca o prezenta cat se poate vie sau poate ca este vorba despre cu totul altceva, va trebui s-asteptam pana apare filmul.

darth-vader-destroyed-mask-episode-vii

Tot legat de Darth Vader, in trailer apare si masca acestuia, distrusa partial, pe ceea ce pare a fi un soi de pedestal. In mod normal as crede ca Luke o detine, din moment ce el este cel care a ars corpul lui Anakin dar cel mai probabil antagonistul Kylo Ren o detine, poate acesta colectioneaza obiecte legate de partea Intunecata a Fortei sau poate ca are o obsesie anume fata de Darth Vader, nu este clar.

Legat in continuare de obiecte cu insemnatate importanta, in trailer apare si lightsaber-ul pe care Luke l-a pierdut in urma confruntarii cu Darth Vader in Cloud City. Desi este important cine ajunge in posesia lightsaber-ului – din trailer si narare putem specula ca este Leia – este si mai important sa ne amintim ca Luke avea acel Lightsaber de la Obi Wan, care la randul sau il luase de la Anakin. Ceea ce inseamna ca si acel lightsaber ar putea fi considerat un obiect de colectie din moment ce a apartinut lui Anakin Skywalker, inainte ca acesta sa devina un Sith.

 

The First Order si Rezistenta

Un alt subiect pe baza caruia am speculat in articolul mentionat mai devreme, a fost starea curenta a Imperiului si cum va evolua Alianta Rebelilor.

La finalul lui Return of the Jedi, Imperiul a suferit o infrangere majora – distrugerea celei de-a doua Stele a Mortii – si si-a pierdut si cele doua figuri conducatoare de la varf – Imparatul si Darth Vader.

first-order-logo-storm-troopers

In trailerul pentru Episode VII vedem ca ramasitele Imperiului s-au botezat ca The First Order – este foarte posibil ca pe parcursul celor 30 de ani Imperiul sa se fi desfacut in multiple factiuni si ca aceasta sa fie cea mai puternica dar nu fara rivali. Din trailer putem presupune ca desi acesta este de dimensiuni mai reduse decat Imperiul, nu duce lipsa de resurse.

In ceea ce priveste fosta Alianta a Rebelilor, curenta Rezistenta, faptul ca acum se numeste Rezistenta trebuie sa ne puna pe ganduri vis-a-vis de toate cele care s-au intamplat in ultimii 30 de ani. Desi sfarsitul Intoarcerii lui Jedi este unul pe un ton fericit si pozitiv se prea poate ca ce a urmat sa nu fie decat trei decenii de conflicte constante intre Rebeli si Imperiul ranit, incercand sa-si pastreze si reconsolideze influenta si puterea dupa Batalia de la Endor.

 

Kylo Ren si sabia buclucasa

Cunoastem numele antagonistului din Episodul VII, Kylo Ren si acesta are niste cizme spatiale destul de mari de purtat. El trebuie sa urmeze pe unul dintre cele ma cunoscute si aclamate personaje negative din istoria filmului, poate chiar si a povestilor in general.

Nu stim inca exact ce fel de amenintare este acesta dar utilizarea unei sabii rosii indica faptul ca acesta este antrenat in caile Intunecate ale Fortei, chiar daca nu este un Sith – dupa cum ne putem da seama din numele acestuia, nu are nici un Darth in nume.

In ciuda research-ului pe care l-am facut pentru articolul despre ce castiga intre lightsaber si adamantiu – chiar am facut ceva research, nu am gasit nici o mentiune legata de vreun lightsaber  cu o garda facuta tot din plasma, similara cu cea a lui Kylo Ren. Ce-i drept, exista in fostul Univers Expandat, acum botezat Star Wars Legends, o aparitie la un moment dat a unui lightsaber cu o garda similara, manuita de un Jedi cu numele de Roblio Darte. Acest lightsaber era totusi albastru si nu avea decat o singura alta raza ca garda, de dimensiunea unui pumnal, care era pozitionata sub un unghi ascutit fata de maner.

roblio-darte-crossguard-lightsaber

Lightsaber-ul lui Kylo Ren aduce mai mult cu o sabie medievala de tip european, spre deosebire de design-ul pe care-l consideram “clasic” al lightsaber-elor, care aduc mai mult cu katanele japoneze – acest lucru are mai mult legatura cu faptul ca Star Wars este influentat si inspirat foarte puternic de filmele cu samurai ale lui Kurosawa, dar acela este un cu totul alt articol.

Sabia ar putea sa fie vreun artefact antic, pe care la dezgropat “colectionarul” Kylo Ren – poate utilizat de vreun Sith sau Dark Jedi necunoscut inca – dar in acelasi timp ar putea sa fie si o creatie personala, menita sa-l evidentieze pe acesta ca un utilizator al Fortei, mai mult decat il evidentiaza culoarea plasmei.

Oricum lucrul asupra care vreau eu sa atrag atentia este cadrul din trailer in care acesta are mana intinsa inspre privitori, in mod evident utilizand Forta. Miscarea este una care sa dea impresia de foarte multa putere si datorita cromaticii cadrului, pericol.

kylo-ren-force-frame

 

 

Ei bine, cam aici se termina aceasta mica stafeta de articole cu tematica trailerului Star Wars Episode VII: The Force Awakens. Cu siguranta vor mai aparea detalii legate de personajele si povestea filmului pana la data de lansare a acestuia dar asta nu ne opreste sa discutam si sa speculam, asa ca nu ezitati sa-mi spuneti parerile si ideile voastre despre ce s-a discutat in articol, precum si despre trailer in general, in sectiunea de comentarii.

Related Posts

Recenzie Aftermath: Journey To The Force Awakens
Ce au in comun Star Wars si filmele cu samurai
Cum arata universul Star Wars dupa noul trailer
Ce castiga intre un Lightsaber si Adamantiu
Ce urmeaza in noul univers Star Wars
Star Wars: Aftermath indica incotro se indreapta noul univers Star Wars
Filme geek de urmarit in 2015 – a doua parte

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...