Adaptari cinematografice ale benzilor desenate

V for Vendetta, Scott Pilgrim vs. the World, Sin City si Dredd. Filmele astea au in comun faptul ca sunt adaptari de actualitate in mediul cinematografic ale unor benzi desenate. Am dat niste exemple mai putin comune pentru multi, deoarece in afara de productiile evidente, am observat faptul ca nu multa lume stie materialul sursa al unor filme de altfel bune.

 

Superman_II_locandina

 

Banda cu supereroi a explodat cu adevarat pe pelicula abia in 1978, odata cu Superman al lui Richard Donner cu Christopher Reeve in rol principal. In ciuda marelui succes, franciza a dat gres intinzandu-se cu un film mai mult decat ar fi trebuit, reusind sa-l readuca pe Superman pe marile ecrane abia in 2006. In 1989 si-a facut debutul seria lui Tim Burton cu Batman, aceasta scartaind inca de la a treia ecranizare, odata cu schimbarea regizorului. Joel Schumacher are in palmares acum Batman Forever si Batman & Robin, al doilea reusind sa-l tina pe George Clooney, noul protagonist, departe de vreun Comic Con pentru aproape 20 de ani si pe buna dreptate. Cu totii stim ca apoi a urmat trilogia lui Nolan, deoarece un personaj atat de popular ca Batman nu putea sa nu aiba parte de re-ecranizari. Valabil si pentru Man of Steel, cu rolul de a porni valul nou de filme DC, prezent anuntate pana in 2020.

Ca tot am amintit de valurile filmelor cu supereroi, Marvel a atras initial box office-ul cu Blade, ratandu-l pe al treilea, pentru ca de, Hollywood-ul are un fetis pentru trilogii, pe atunci inca nu taiate in mai multe parti, cum este moda acum. Apoi, filmul care a inceput ceea ce se numeste in Marvel Cinematic UniverseMarvel Phase One“, Iron Man, a avut suficient succes cat sa ofere mai multa incredere in a largi spectrul supereroilor pe marile ecrane. Cu doua Hulk-uri ratate in urma, Captain America si Thor, au reusit in cele din urma sa ii adune pe Avengers in 2012 sub carma lui Joss Whedon. Ceea ce ar mai fi de stiut ar fi faptul ca Sony imparte momentan cu Marvel drepturile pentru ecranizari Spider-Man si Fox detine drepturile pentru X-Men. In ziua de azi, filmul inspirat din benzi cu supereroi este o industrie in sine. Multi puritani ar privi destul de sceptic nivelul la care au ajuns aceste ecranizari si inflatia lor, dar privind partea obiectiva, faptul ca Marvel si DC si-au bagat coada in lumea cinematografiei le-a asigurat o crestere economica importanta si poate nu am fi avut parte de calitatea unora din benzile lor actuale daca lucrurile nu ar fi luat acest curs.

11004276_1577217695853194_309359310_n

 

 

Acum sa trecem la partea mea favorita, adaptari ale unor povesti destepte care au functionat in film. Nu, nu veti vedea Watchmen pe lista mea, deoarece nu consider ca orice banda este adaptabila. Incercarea de Watchmen a lui Zack Snyder reuseste probabil tocmai din dorinta de a surprinde cadrele din banda sa nu le foloseasca in niciun fel corespunzator si sa nu transmita aproape nimic, iar schimbarile care sunt destul de drastice fata de materialul sursa nu mi-au parut deloc convingatoare. Ramanand la Alan Moore, V for Vendetta a fost o adaptare coerenta si interesanta. Natalie Portman si Hugo Weaving sunt excelenti in rolurile lor si lasand la o parte faptul ca a popularizat un simbol prost inteles (hei, inca mai exista respiraci pe gura cu tricou cu Che Guevara) a fost un film bun.

jt98fcX-257x380

 

Din Frank Miller, scotandu-l pe Batman de pe lista, avem Sin City si 300. Amandoua cu cate o parte a doua care nu a functionat. Sin City: A Dame to Kill For nu a functionat din simplul fapt ca a fost o extensie a primei parti, care la momentul aparitiei a facut furori si chiar a reusit sa ne “piarda” prin universul lui Miller. Personal mi-a placut si al doilea film, dar si-ar fi putut face aparitia direct pe un DVD extended al primului. 300 a fost distractiv, dar al doilea nu tocmai. Ramanand la Frank Miller si indepartandu-ne destul de mult de Will Eisner, creatorul benzii, mai avem The Spirit, care in ciuda esecului de box office, a avut o atmosfera interesanta. Cred ca deja imi simtiti subiectivismul fata de neo-noir.

sin_city_2_affiche_19-260x400

 

Dredd (2012) nu prea a reusit sa adune fani la cinema, desi este o ecranizare bestiala a benzii debutate in 2000AD. Snowpiercer, dupa romanul grafic al lui Jacques Lob si Jean-Marc Rochette a avut parte de cosmetizari, dar a fost la randul lui un film excelent. Daniel Clowes este si el in lumea filmelor cu Ghost World si Art School Confidential. La fel si binecunoscuta Marjane Satrapi, care a devenit si regizoare, desi destul de mediocra momentan, dupa minunatul PersepolisThe Scribbler, aparut anul trecut in mod limitat, a fost o experienta cel putin interesanta pe care o recomand macar fanilor serialului Arrow, deoarece in filmul asta m-a convins Katie Cassidy, actuala Black Canary. Scott Pilgrim vs. the World este probabil una dintre cele mai misto adaptari, in cazul asta dupa Scott Pilgrim de Bryan Lee O’Malley si ar putea fi vazut ca pe o lectie de “asa da”.

ScottPilgrim

 

Concluzia mea ar fi faptul ca da, ma entuziasmeaza lista interminabila de planuri in cinema din partea Marvel si DC, dar as dori sa vad mediul benzii desenate contopindu-se cu succes cu cinema-ul pe subiecte mai variate decat supereroii. Nu cred asta pentru ca nu mi-ar oferi benzile desenate suficient, ci cred chiar opusul, ca ar trebui popularizat materialul sursa. Am observat mai mult curaj de initiativa in mediul serialelor TV, ceea ce este de asemenea un lucru bun, dar vom vorbi alta data despre asta. Voua ce benzi desenate v-ar placea sa vedeti reimaginate pentru marele ecran?

Related Posts

Despre Deadpool (nu ala cu Clint Eastwood)
Este Jessica Jones mai bun decat Daredevil?
Victor Frankenstein – Trailer
Recenzie Justice League: Gods and Monsters
Benzile desenate Marvel NOW! din Romania
Noul trailer Batman v Superman: Dawn of Justice
Scurtmetraj Spider-Man fan-made facut in memoria fiului
Batman v Superman – Batman si Sulita Misterioasa

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...