A fi sau a nu fi… geek

Salutari, ma numesc Stefan si sunt un geek. Cel mai probabil si voi sunteti, cel putin majoritatea dintre voi cei care cititi acest articol, fie ca o recunoasteti fie ca nu, sunteti geeks; fie ca va considerati sau nu, sunteti geeks; fie ca va spuneti asa in alte limbi, sunteti geeks.

Incantat de cunostinta, totusi, pana ne aventuram mai mult in acest monolog tematic piperat din belsug cu foarte multe neologisme, ar fi cazul sa incepem cu o definitie foarte generala asupra termenului de ‘geek’.

 

Termenul ‘geek’

Termenul de ‘geek’ face parte din jargonul limbii engleze, si se refera in mod general la indivizi ciudati, neobisnuiti – non-mainstream am putea spune – si adesea aduce cu el conotatia unei persoane foarte interesata sau pasionata de un hobby – sau mai multe – sau mai general acceptat, o persoana care le are cu calculatoarele, in diferite forme.(sursa wikipedia)

Adesea geek-ul este perceput ca avand legatura cu lucruri ce tin de intelectualitate si desi acest lucru este adevarat intr-o oarecare masura, aceasta perceptie are legatura cu modul in care acest cuvant a fost utilizat in limba engleza pentru a caracteriza pe indivizii care nu erau prea sociali, aveau note bune la scoala, isi faceau deobicei temele, nu erau cei mai atletici oameni din grup si de ce nu, purtau ochelari.

Daca ne uitam atenti la insiruirea de caracteristici de mai sus ar trebui sa ajungem la o concluzie foarte rapida: pai avem si noi d-astia nu? Doar ca le zicem tocilari.

Ei bine, nu.

 

Termenul ‘tocilar’

Imi pare rau – de fapt imi pare bine – ca trebuie sa risipesc aceasta parere, a fi ‘geek’ nu inseamna a fi ‘tocilar’, dar in mod mai interesant, un tocilar poate fi ‘geek’.

Cred ca a venit timpul ca termenul de ‘tocilar’ sa fie utilizat corect, si anume, fie sa se refere la o persoana care se ocupa cu ascutirea instrumentelor de taiat, sau mai pertinent cazului nostru: “Fig. Elev sau student care isi invata lectiile pe dinafara, in mod mecanic, fara a patrunde in esenta” (sursa dexonline)

Putem vedea mai multe diferente intre cele doua definitii, ‘geek’ se refera la indivizi fara a mentiona varste sau perioade din viata, pe cand ‘tocilar’ se limiteaza drastic la perioadele de “elev sau student”. Totusi aceasta e o diferenta minora si ma puteti acuza ca tine mai mult de semantica, nicio problema, petrecerea continua.

Tocilarul “invata lectiile pe dinafara, in mod mecanic”, ei bine de aici incepe sa se imputa treaba pentru ca tocilarul nostru face ce face pentru ca este obligat sa o faca, pe cand un ‘geek’ face ce face pentru ca vrea sa o faca; face ceva ce-i aduce placere si ca atare nu conteza cat timp investeste in activitatea sa preferata. Pe de alta parte, tocilarul isi va termina activitatea dupa ce da examenul respectiv, sau ia nota la materia/lectia pe care a tocit-o in ultimele cateva zile.

Dar ultima parte este cea mai importanta portiune a definitiei si anume ca tocilarul invata totul mecanic dar si cu stipulatia: “fara a patrunde esenta”. Vedeti voi, pentru un geek, esenta este la fel de importanta pe cat este ambalajul in care aceasta vine impachetata; pasiunea lor pentru un hobby este datorata unui interes sporit in aprofundarea activitatii respective, ei vor sa-i gaseasca esenta, sunt interesati in ceea ce aceasta le poate aduce, precum si de avantajele zamislite in urma procesului atingerii acestei esente.

Cvasi-concluzie

Culmea este ca un geek adevarat nu va considera niciodata ca atinge aceasta esenta, deoarece intotdeauna va gasi lucruri noi pe care sa le intreprinda, diferite interpretari pe aceeasi tema, fie legate de hobby-ul sau, fie de ceva tangential acestuia, si in acest fel calatoria incepe si continua in acelasi timp.

Fara sa realizeze totusi, geek-ul deja a gasit esenta pe care-o cauta, calatoria este mai interesanta decat destinatia, un geek nu doar ca nu invata mecanic, fara sa patrunda esenta, dar el sau ea nu inceteaza niciodata sa invete.

Intr-un articolul viitor pe aceasta tema voi incerca sa cataloghez cateva grupe majore de geeks si sa vedem daca exista ierarhii printre noi.

Va multumesc pentru atentie si bine-ati venit pe GeekZone.ro.

Geek on!

Stefan Eremia

Related Posts

Seriale geek de urmarit in 2015 – prima parte
DreamHack Bucuresti 2014 – 26-27 aprilie in Sala Polivalenta

Leave a comment

Loading Disqus Comments ...